instagram
 
instagram

Turizam

Vredne žene Bačkog Petrovca domaćice „Tortijade“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 8. jun 2022. • 14:43 •

Vredne žene Bačkog Petrovca domaćice „Tortijade“ Foto: TV Bačka

Bački Petrovac, mesto i istoimena opština u južnom delu Bačke, mogu se pohvaliti mirnim i skladnim životom u slozi i toleranciji. Ono što ujedninjuje ljude ove sredine jesu brojne manifestacije čije se bogastvo i raznovrsnost ogledaju i u tome što obiliju različitim programima i traju i po nekoliko dana. Manifestacija Dani Bačkog Petrovca jedno je upravo takvo događanje koje se proteže na više dana i u ovo mesto privuče brojne posetioce sa strane. Programi se održavaju na više lokacija pa je gostima Bačkog Petrovca zanimljivo da izaberu šta žele da posete ili da, ukoliko žele da posete sve, zaređaju od lokacije do lokacije i kvalitetno iskoriste vreme koje su rezrvisali za boravak u ovoj opštini.  

Sigurno da je jedan od programa Dana Petrovca koji obavezno treba posetiti prodajna izložba torti. Ove godine održana je u prostorijama Udruženja petrovačkih žena. Vredne i vešte domaćice iz Bačkog Petrovca pokazale su kako izgledaju torte kada ih one naprave i ukrase. Pripremaju uglavnom tradicionalne vrste torti po već oprobanim recepturama, a u tome se ističe potpredsednica ovog Udruženja.

Udruženje pertovačkih žena ima veoma dugu tradiciju i jedno je od najstarijih udruženja u ovoj sredini. Prošle godine obeležili su vek od osnivanja. Iako je njihova organizacija prošla tokom tih sto godina kroz razne oblike, zadržali su cljeve svog rada, a to su solidarnost, humanost, saradnja i negovanje starina. To se vidi po njihovim akcijama ali i kroz proizvode njihove delatnosti. U sadašnjim okvirima deluju poslednjih 20 godina, a izložba torti jedna je od aktivnosti koje redovno priređuju.

Dani Petrovca nesumnjivo su manifestacija koja nudi za svakog po nešto. Na bazaru u centru ovog mesta bilo je pravo uživanje videti zanatske proizvode, hranu pripremanu na tradicionalan način i mnoge druge raznovrsne predmete koji su mamili prolaznike lepotom i šarolikošću. Posebno je tako bilo na bazaru cveća gde su osim boja posetioci mogli da uživaju i u opojnostima mirisa ukrasnih biljaka. Za to vreme na centralnoj bini održan je koncert na kom su se, pored Petrovačkih žena, predstavila brojna druga društva, obrazovne ustanove i kulturno umetnička udruženja. Pesme, igre i recitacije smenjivale su se na pozornici i na još jedan način promovisale Bački Petrovac kao mesto gde se, tolerancija, umetnost i tradicija visoko cene.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena