instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

„Oktobar u Dalasu” o stvaralaštvu Milivoja Mirića u Americi

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 21. jun 2024. • 11:08 •

„Oktobar u Dalasu” o stvaralaštvu Milivoja Mirića u Americi

„Oktobar u Dalasu“ naziv je knjige Bečejca Milivoja Mirića koja je predstavljena domaćoj publici u Gradskom muzeju, gde su ujedno bile izložene i fotografije slikarskih dela nastalih tokom autorovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Davno je to bilo, priseća se autorova supruga, slikarka i pesnikinja Milica Mirić, kada je Milivoj od 12. do 7. oktobra 1982. godine učestvovao na manifestaciji „Dani kulture Grčke, Italije i Jugoslavije“, gde je bio jedini učesnik i predstavnika naše zemlje u Dalasu.

Tokom svog boravka u Americi, Milivoj Mirić je naslikao 11 dela i sva su ostala tamo. Ipak, zahvaljujući fotografijama posetioci su imali priliku da steknu dojam o njegovom stvaralaštvu iz tog perioda, a u samoj knjizi je ono pažljivo opisano, kao i autorove impresije pre odlaska na manifestaciju, tokom njenog trajanja i nakon povratka domovini.

Nakon ispunjenja ove davnašnje želje, porodica Mirić nastavlja sa svojim umetničkim poduhvatima. Iako bolestan, Milivoj i dalje svakodnevno slika bilo velike, bilo male formate, a Milica piše biografsku knjigu, za koju je njen suprug uradio blizu 40 ilustracija. Pored toga, u pripremi je još jedno Milivojevo delo koje nosi naziv „Daleko ispod Urala“.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena