Yunet
 

Društvo

Beočin u četvrtak obeležava Dan pobede nad fašizmom

TV Fruška gora • Automatsko skrejpovanje • 8. maj 2024. • 00:00 •

Beočin u četvrtak obeležava Dan pobede nad fašizmom

U četvrtak, 9. maja u 10 časova polaganjem venaca na spomen obeležju u Parku heroja u Beočinu biće obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Događaju će prisustvovati predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, Srpske pravoslavne crkve kao i građani opštine Beočin.

Nakon polaganja venaca u Parku heroja, u 10.45 časova Dan pobede biće obeležen i na spomen obeležju u Beočin selu.

9.maj se obeležava kao Dan pobede u znak sećanja na istorijski događaj kada je Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu čime je formalno okončan najveći rat u istoriji čovečanstva.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina našla se 61 država i oko 110 000 000 vojnika. Procene istoričara govore o žrtvama od 50 do 80 miliona poginulih, među kojima je bilo 38 do 55 miliona civila.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1 706 000
osoba od kojih je više od 300 000 palih boraca.

Iako se ovaj datum obeležava kao formalni završetak Dugog svetskog rata, ostaci nacističkih trupa produžili su svoja dejstva a datum koji predstavlja konačni završetak rata je 2. septembar 1945. godine, kada je na američkom bojnom brodu „Misuri“ u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Deveti maj se u evropskim zemljama takođe obeležava i kao Dan Evrope jer je tog dana 1950. godine Francuska objavila deklaraciju koja poziva na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

foto: Ismet Ademovski, Opština Beočin

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena