Yunet
 

Zdravlje

Ruma domaćin međunarodnog susreta posvećenog dijalizi i transplantaciji

TV Fruška gora • Automatsko skrejpovanje • 2. jun 2023. • 00:00 •

Ruma domaćin međunarodnog susreta posvećenog dijalizi i transplantaciji

Danas je u Rumi održan prvi međunarodni susret na temu dijalize i transplantacije organa pod sloganom „Još si mi drag“ u okviru nacionalne kampanje u vezi sa promocijom doniranja organa. Podaci kažu da trenutno oko dve hiljade ljudi čeka na transplantaciju organa. Jedan od njih je i Zvonko Varađanin iz Kikinde koji već duže vremena čeka na poziv.

„Na transplantaciju čekam 12 godina, imao sam više poziva, ali ni jednom nije odgovaralo“, kaže Zvonko iz Kikinde.

U Sremu postoji Udruženje bubrežnih invalida sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, koja pored Stare Pazove, i predstavlja jedan od centara dijalize u Sremu sa 35 aparata koji se koriste.

„Dijaliza u Mitrovici pokriva ceo Srem. Do pre par godina smo imali 176 pacijenata ali se otvaranjem dijalize u starojPazovi gde ej otišlo dvadesetk pacijenata, taj broj se naravno smanjio. U tom trenutku smo uspeli da ostvarimo standarde dijalize, pošto po standardima dijaliza može da se radi samo u dve smene pacijenata, i dve smene sestara, a ovako smo mi radili u tri smene, prosto zbog broja“, kaže Violeta Srbljanin, zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Sremska Mitrovica.

Ovaj važan skup eminentnih stručnjaka na početku je pozdravila i predsednica Opštine Ruma koja je predstavila i načine na koje opština pomaže ovim ljudima.

„Na našoj teritoriji imamo 30 pacijenata koji svakodnevno ili tri puta nedeljno idu na dijalizu u Sremsku Mitorvicu. Podsetila bih i da je Ruma Domu zdravlja donirala sanitetsko vozilo za pacijente koji idu na dijalizu . Srećni smo što je uspela tranasplantacija organa Lazaru Čoliću iz Malih Radinaca“, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Bila je ovo prilika i da se razmene iskustva u radu kako među pojedincima, tako i među institucijama iz zemalja regiona.

„Naša iskustva su jako dobra jer mi više od 20 godina radimo na tome i Slovenija transplant je javna isntitucija koja odgovara za transplantaciju“, istakla je Danica Osac, specijalista anesteziologije, direktor „Slovenija transplanta“.

Inače, Srbija više nije u Eurotransplantu, zbog nedovoljne aktivnosti, što je pomalo i nelogično s obzirom da je prva transplantacija u Srbiji urađena pre tačno 50 godina. U srbiji se transplantiraju bubrezi, srce, jetra, a cilj je da se krene i sa transplantacijom pluća.

Statistika pokazuje da je mnogo veća mogućnost da će nekome organ zatrebati nego da će biti davalac organa. Cilj je da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se transplantacije obavljaju u Srbiji, a ne da pacijenti idu na skupa lečenja u inostranstvo.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena