120374-svetosavska-povelja-emi-lenkes
instagram
 
instagram

Društvo

Svetosavska povelja Emi Lenkeš

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 29. januar 2024. • 14:35 •

Svetosavska povelja Emi Lenkeš Ema Lenkeš

Učenici tri novobečejske škole, osnovnih škola ,,Miloje Čiplić“ i  ,,Josif Marinković“ i Srednje škole Novi Bečej, zajedno sa svojim nastavnicima pripremili su program ovogodišnje Svetosavske akademije koja je u petak održana u pozorišnoj sali Doma kulture, uz podršku opštine Novi Bečej. Obeležavanje Svetog Save, školske slave, važan je dan za sve nas, jer se o Svetom Savi vekovima pevaju pesme i pričaju priče, a njegova dela i danas treba da nam budu podstrek. U pričama, Sveti Sava je podučavao, savetovao i podsticao školovanje, jer je voleo svoj narod i smatrao da znanje donosi uspeh i napredak. Postavio je temelje prosvetiteljstva i školstva u Srbiji.

Muzički deo programa ovogodišnje svečanosti u čast Svetom Savi izveli su horovi OŠ „Miloje Čiplić“ i Srednje škole Novi Bečej pod stručnim rukovodstvom nastavnice muzike, Sofije Jegdić Gurjanov, dok je besedu o Svetom Savi, koju je priredila Vesna Marković, nastavnica srpskog jezika i književnosti, pročitala učenica osmog razreda OŠ ,,Miloje Čiplić“, Ana Đelošević.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, ovogodišnju Svetosavsku povelju uručio je profesorki engleskog jezika Emi Lenkeš, članici prosvetne porodice koja godinama svojim trudom i zalaganjem nastavlja tradiciju i unapređuje kvalitet obrazovanja u Novom Bečeju. Učesnica je brojnih projekata i dobitnica Evropske nagrade za inovativnost u nastavi, koju je dobila novembra prošle godine u Briselu. Kao nastavnik, Ema Lenkeš, smatra da su najvažnije vrednosti koje treba negovati kod učenika: lepota različitosti, ravnopravnost, empatija i saradnja.

U programu Svetosavske akademije učestovale su i učenice Srednje škole, Jovana Majinski i Milica Konstantin, govoreći pesme ,,Svetitelju Savo, moli Boga za nas“ i ,,Državotvorac“. Pripremila ih je profesorka srpskog jezika i književnosti, Tijana Blažić.

Prisutni su ovom prilikom uživali i u dramskom prikazu ,,Sveti Sava za sva vremena“ koji su pripremili učenici trećeg i sedmog razreda OŠ ,,Josif Marinković“ i učiteljice Spomenka Kočiš i Milosava Stevković.

Svetosavska svečanost je i ove godine bila humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva biće usmerena za pomoć i lečenje devetogodšnjeg Nikole Miloševa iz Novog Bečeja, kojem je 2015. godine ustanovljena dijagnoza epilepsije i cerebralne paralize.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena