instagram
 
instagram

Poljoprivreda

NOVOBEČEJSKI: U Kumanu održani „Dani ovčarstva“

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 24. maj 2022. • 11:44 •

NOVOBEČEJSKI: U Kumanu održani „Dani ovčarstva“ Izložba priplodnog materijala

Nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije izazvane korona virusom u Kumanu su ove godine ponovo održani „Dani ovčarstva“, manifestacija od velikog značaja za poljopriredu. Organizator manifestacije i ovog puta bilo je Udruženje odgajivača ovaca i koza „Vanj“ iz Kumana, uz podršku opštine Novi Bečej i Poljoprivredne stručne službe iz Zrenjanina. Učesnici manifestacije tradicionalno su se takmičili u šišanju ovaca, pečenju jaganjaca na ražnju i kuvanju ovčijeg paprikaša, dok su posetioci i ove godine imali priliku da vide izložbu priplodnog materijala uzgajivača ovaca iz cele Vojvodine, kao najvažniji segment manifestacije, ističe Milan Kaluđerski, predsednik Udruženja „Vanj“: U okviru manifestacije održano je i svetsko takmičenje u činganju, svojevrsnoj čobanskoj igri čija se tradicija i dalje uspešno čuva od zaborava. Program su upotpunili izložba rukotvorina Udruženja žena „Nada“ iz Kumana i nastup kumanačkih tamburaša. S obzirom da prošle godine nismo organizovali manifestaciju zbog situacije sa kovidom i da su nam dva, tri izlagača otkazala učešće zbog nekih svojih problema, zadovoljni smo, jer smo ove godine imali 13 izlagača, što je sasvim dovoljno. Izlagači su bili iz Aleksandrova, Čeneja, Elemira, Novog Miloševa, Melenaca, a bilo je i Kumančana, naravno. Opština Novi Bečej nam je, putem projekta, bila najveći sponzor, a manifestaciju smo organizovali i iz sopstvenih sredstava. Takođe i Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin nam je i ove godine izašla u susret donatorstvom. Važno je istaći da se u ovim teškim vremenima, kada je hrana skupa i kada je situacija pogoršana u odnosu na prethodne godine, trudimo da promovišemo ovčarstvo i da koliko god možemo poboljšamo kvalitet priplodnog materijala i da mladi ljudi počnu da se bave tim poslom.

Prema rečima Milana Kaluđerskog, pored organizacije „Dana ovčarstva“ u Kumanu, Udruženje „Vanj“ koje broji tridesetak članova, iz Kumana i okolnih mesta bavi se i edukacijom svojih članova: Da, jedna od aktivnosti nam je promovisanje ovčarstva putem edukacija koje obavlja Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, u okviru kojih stručna lica pričaju o uzgoju stoke, o bolestima, o načinima uzgoja i o svemu ostalom što je interesantno u vezi sa ovom granom poljoprivrede.

Pobednici

Na ovogodišnjim „Danima ovčarstva“ u Kumanu prvo mesto u šišanju ovaca osvojio je Slobodan Stanković iz Novog Bečeja, dok su najuspešniji u pečanju jaganjaca na ražnju bili takmičari iz Bašaida. Najbolji ovčiji paprikaš skuvao je Milić Sekulić iz Kumana, dok je pobednička ekipa u činganju bila ekipa Ivice Tubića.
 

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena