instagram
 
instagram

Zdravlje

Sačuvajte zdravlje tokom letnjih vrućina

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 21. jun 2024. • 14:44 •

Sačuvajte zdravlje tokom letnjih vrućina Izvor: Pixabay

Izrazito visoke temperature, naročito tokom toplotnog talasa koji karakterišu vrednosti iznad 32 stepena celzijusa u trajanju od 3 i više uzastopnih dana, mogu ozbiljno ugroziti naše zdralje. Po rečima dr Milane Maljah, načelnice Službe opšte medicine i hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Novi Bečej, pacijenti se sve češće javljaju zbog simptoma poput malaksalosti, vrtoglavice, bolova u grudima i otežanog disanja, a na ekstremne letnje temperature naročito su osetljive starije osobe, ali i asmatičari, dijabetičari i osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Kako dodaje, naročito je važno redovno unošenje tečnosti, pre svega vode, uz izbegavanje alkoholnih, gaziranih i napitaka sa previše kofeina i šećera, kao i adekvatna ishrana što podrazumeva češće, manje i lagane obroke, uz više sezonskog voća i povrća.

Dr Maljah podseća da je neophodno rashladiti prostorije i vozila u kojima se duže boravi, kao i da malu decu nikako ne treba izlagati direktnom sunčevom zračenju tokom najtoplijeg dela dana. U stanja izazvana izloženošću povišenim temperaturama spadaju i sunčanica i toplotni udar koji zahteva i medicinsku intervenciju.

Leto je period i godišnjih odmora, pa je savet lekara da tokom putovanja kod sebe uvek imamo flašu vode, a da se u našoj ručnoj apoteci kao prva pomoć nađe antipiretik za snižavanje povišene temperature, sinopen u slučaju ujeda insekta, kao i krema sa što većim faktorom zaštite od UV zračenja.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena