Yunet
 

Poljoprivreda

Faza razvoja šećerne repe i faza razvoja korovskih biljaka određuju vreme i doze herbicida

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 16. april 2024. • 00:00 •

Faza razvoja šećerne repe i faza razvoja korovskih biljaka određuju vreme i doze herbicida

„Faza razvoja šećerne repe i faza razvoja korovske biljke određuju momenat primene herbicida. Konkretno na ovoj parceli šećerna repa se nalazi u fazi prvog para pravih listova. Na našem terenu, pošto je zasejano dosta površina sa šećernom repom, ona se nalazi u fazi od kotiledona do prvog para pravih listova.

Korovske biljke su u fazi, od tipa kod ambrozije, prvi par pravih listova, abutiloni se u fazi kotiledona, zatim ima dosta poponca, sirak iz semena je krenuo, čičak je u fazi od prvog para pravih do drugog para pravih listova i ovo je momenat kad treba da odradimo primenu herbicida. Herbicidi u šećernoj repi, već duži niz godina, podrazumevaju kombinaciju herbicida, kao što je Safari, Savana, Klopiralid, Lontrel, Pikogal, Pikogal plus, u zavisnosti da li ima 300 ili 100 grama aktivne materije, tu mu se i doza za prvi tretman kreće, kod ovoga sa 300 grama aktivne materije, deci po hektaru, kod Lontrela 100 ide i do 3 deci po hektaru. Zatim tu je i neizostavno Goltix i sledeći preparat je Powertwin kombinacija etofumesata i fenmedifama.

Zato što on deluje i na sirak iz semena, koji se već nalazi na parceli jer je toplo, a znamo svi da je sirak toploljubljiva biljka. Ono što je bitno nakon ovog tretmana kod šećerne repe je da se nakon petog, šestog dana obiđu parcele i na osnovu pregleda parcela, na osnovu toga kako je delovao prvi herbicidni tretman na korovske biljke, šta imamo novo na parceli, opet određujemo doze i za drugi tretman, a ja mislim ove godine da će biti i treći herbicidni tretman“, istakla je master ing. Jelena Perenčević, rukovodilac u proizvodnom sektoru u Kompaniji „Meteor Commerce“

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena