instagram
 
instagram

Društvo

Izvanredni rezultati uprkos pandemiji

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 23. avgust 2021. • 19:00 •

Izvanredni rezultati uprkos pandemiji

Uprkos teškoj i neizvesnoj situaciji prouzorkovanoj pandemijom korona virusa, subotička gradska vlast, koju čine Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, može da se pohvali ostvarenim rezultatima.
    O tome svedoče i brojke, odnosno ostvarenje budžeta za prvih šest meseci ove godine koje premašuje 50 odsto, što se dugo nije desilo, kao i ono što je okom vidljivo — rešeni problemi i realizovane investicije.
    - Srećan sam što godinu dana gradske vlasti formirane u avgustu 2020. obeležavamo sa mnogo boljom perspektivom nego u neizvesnim danima njenog formiranja, koje je pritiskala kriza izazvana pandemijom korona virusa — kaže gradonačelnik Stevan Bakić. - Najpre smo uradili kvalitetan rebalans budžeta za 2020. godinu, gde smo uklopili smanjenje prihoda od 450 miliona dinara kvartalno, što su ogromna sredstva. U svemu su nam mnogo pomogle Pokrajina i Republika, dobrom saradnjom, koordinacijom i sluhom za naše probleme. Dve stotine miliona dinara koje smo dobili iz tekuće budžetske rezerve od Republike bili su ključni i za to dugujemo veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru finansija Siniši Malom. Krajem decembra  usvojen je racionalan i kvalitetan budžet za 2021. godinu, u kojem, primera radi, socijalne programe nismo umanjili ni za dinar, ali smo našli načina da smanjimo izdatake za robu i usluge, subvencije i troškove organa Grada, za ukupno 553 miliona  dinara. Takvo odgovorno planiranje omogućilo nam je da usmerimo više sredstava za zdravstvo i obrazovanje, za koje je ukupno izdvojeno milijardu i 420 miliona dinara. Zahvaljujući takvoj ozbiljnosti i posvećenosti, ovaj budžet je za prvih šest meseci realizovan za više od 50 odsto, što je najbolji rezultat u proteklih deset godina. Suficit iznosi preko 500 miliona dinara i sve je to najbolji pokazatelj da ova vlast dobro radi.
Svakako jedan od najvećih uspeha ove gradske vlasti i gradonačelnikovog tima jeste rešavanje dugogodišnjeg problema ustanove „Apoteka Subotica”, davanjem u zakup 20 poslovnih prostora – apoteka koje su u javnoj svojini Grada.
- Poslovni prostori izdati su u zakup na 15 godina. Saniran je dug od 158,56 miliona dinara, svih 72 zaposlenih sačuvali su radna mesta, objekti apoteka su renovirani i konačno predstavljaju izvor redovnih prihoda za Grad, umesto stalno novih dugova – ističe gradonačelnik. - Sredinom jula otpočeli su radovi na izgradnji ambulante na Prozivci, koja se čekala decenijama. Najsavremeniji objekat od 380 kvadrata, vredan preko 60 miliona dinara, biće završen do proleća iduće godine i pružaće kvalitetne zdravstvene usluge za desetine hiljada ljudi, čime će značajno biti rasterećena Opšta bolnica.
Uz dobru saradnju sa privredom, Grad je uspeo da pomogne da kompanija „Terminal SU” uspostavi takve kapacitete za prijem teretnog saobraćaja na obilaznici oko grada, da je potreba za ulazak teških kamiona u grad svedena na minimum.
Zahvaljujući projektu „Čista Srbija”, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i Subotica će konačno u velikoj meri rešiti gorući problem kanalizacije u gradu. Gradonačelnikov tim je uspešno izradio projekte i razrešio imovinsko-pravna pitanja, što je omogućilo apliciranje za učešće u ovom državnom projektu sa ukupno 110 kilometara kanalizacione mreže, od kojih će 50 km biti građeno u Subotici, po 25 km u Čantaviru i Bajmoku i 10 km na Paliću. U planu je i izgradnja dva prečistača, za naselja Čantavir i Bajmok. Do kraja godine se očekuje potpisivanje ugovora i pristupanje realizaciji.
- Završena je izgradnja i opremanje objekta vrednosti oko 1,4 miliona evra, koji će sa 44 stana rešiti stambeno pitanje kako mnogih izbeglih sunarodnika sa prostora bivše Jugoslavije, tako i građana koji su kritično socijalno ugroženi. Grad Subotica je doprineo projektu kroz uređenje i infrastrukturno opremanje sa 45 miliona dinara – predočava Bakić. - Ulaganje od 800 miliona dinara u Dom „Kolevka” realizuje se prema planu i građevinski objekti novog dela, fiskulturne sale i bazena su završeni i uređuje se i oprema enterijer. Svi radovi, uz rekonstrukciju postojećeg objekta, treba da budu završeni do marta 2022. godine, nakon čega će ova ustanova biti jedna od najsavremenijih u zemlji. Projekat finansira Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije, a Grad Subotice je izdvojio 15 miliona dinara za stručni nadzor.
Veoma značajno za građane u Čantaviru je bilo uređenje odnosa u DP „Komval“, preduzeću koje je izuzetno značajno za komunalne delatnosti u ovom prigradskom naselju, a koje je jedno od poslednjih u društvenoj svojini. Posle više od jedne i po decenije, preduzeće je dobilo ozbiljne i sposobne organe upravljanja.
- Ono na šta kao društvo možemo da budemo ponosni je uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Posle široke i kvalitetne javne rasprave tokom aprila, predlog  je usvojen u maju, kada je i konačno izmenjen Statut grada, što je omogućilo prvo ozvaničenje bunjevačkog jezika u Subotici, u kojoj Bunjevci žive i doprinose više od tri i po veka – poručuje prvi čovek grada.
Godinom iza nas zadovoljan je i Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.
-Zahvaljujem se građanima koji su nam ukazali poverenje,  koalicionim partnerima iz SNS jer zajedno rukovodimo gradom, gradonačelniku Stevanu Bakiću i članovima Gradskog veća, odbornicima, mom zameniku u Skupštini grada na saradnji – poručio je Balint Pastor na konferenciji za medije. - Značajno je što je zaustavljeno usvajanje PDR za Zonu 2 čime smo stvorili šansu za izradu noovog plana koji će biti izbalansiran i koji će biti pravni osnov za čuvanje arhitektonske baštine. Za rekonstrukciju fasade Gradske biblioteke obezbeđeno je 18 miliona dinara i uskoro će početi radovi, a ako dodamo investiciju od 600 hiljada evra od Vlade Mađarske za novu čitaonicu, onda možemo reći da će ova ustanova dobiti novi izgled. Postavljen je Spomenik Karolju Birou, raduje me što su građani zadovoljni kako on izgleda.  U čast Lajoša Vermeša postavili smo informativne table na Paliću.
Zahvaljujući donaciji Vlade Mađarske od 27 miliona dinara obnovljene su orgulje u Sinagogi, a njihov zvuk građani će moći prvi put da čuju 14.septembra.
Na Paliću se završava projekat „Ekolakus“, izgrađeno je 22 kilometra kanalizacione mreže, stavljena je u funkciju i crpna stanica, zahvljujući kojoj se više ne zagađuju Palićko i Ludaško jezero. U Akva park je dosad uloženo 879 miliona dinara, potrebno je još 503 miliona, i prema rečima Pastora, nastavak radova očekuje se u skorijoj budućnosti.
 Pušten je u rad Vodozahvat 2 – Fabrika vode, koja obezbeđuje pijaću vodu za stanovnike Novog grada, Radanovca i Palića.
Završen je natputnjak kod Meljkutskog puta na Ipsilon kraku, u toku je izgradnja železničke pruge Subotica-Segedin, a vrše se pripremni radovi za prugu Beograd-Budimpešta.

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotička svakodnevica, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena