instagram
 
instagram

Društvo

Usvojen budžet za 2024. godinu– istorijski po obimu, razvojni po investicijama

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 21. decembar 2023. • 13:26 •

Usvojen budžet za 2024. godinu– istorijski po obimu, razvojni po investicijama

Sa 53 glasa za i 4 protiv, odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o budžetu grada za 2024. godinu, koji iznosi više od 10,3 milijarde dinara. Dok iz redova vladajuće koaliciju ovakav gradski budžet ocenjuju kao najviši u istoriji grada i isto tako delom investicioni, iz redova opozicije čuli su se disonantni tonovi.

Da li je budžet razvojni ili ne? Kraća polemika između vlasti i opozicionog Pokreta građanske Subotice povela se upravo oko ove teme. Iz redova Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara naveli su da je ovo najveći iznos budžeta u istoriji grada, kao i da su planirana brojna ulaganja od čak 2,6 milijadi dinara – od završetka zgrade Narodnog pozorišta, izgradnje ambulante na Paliću, rekonstrukcije dva vrtića i završetka centralne kuhinje u „Našoj radosti“ sve do asfaltiranja brojnih ulica, kao i projektovanja ledene dvorane.

„Budžet je i te kako razvojni, imamo više od četvrtine, 26 posto, koliko je planirano za investicije, zna se da je svaki dinar uložen u investicije, uložen u razvoj,“ poručio je Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

 „Imam suprotan stav, kaže se razvojni, ali ako oduzmete 1,7 milijardi dinara, onda vidite kako je razvojni, onda dođete do cifre da to uopšte nije razvojni, nego trošadžijski,“ rekao je Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice.

Tačku na raspravu stavio je zamenik gradonačelnika, Imre Kern, rekavši da je ovo četvrti budžet koji je sastavila ova vlast i da s obzirom na veoma visoke procente ostvarenja tih budžeta, može se reći da  je i ovaj vrlo realno planiran.

„Budžet je planiran optimistično, ali samo na realnim osnovama i zato imamo, na primer, ove godine ostvarenje od više od 95 posto u odnosu na rebalnsom planiran obim, što je za svaku pohvalu. Realno planiramo i povećanje zarada, i ti prilivi se povećavaju, što znači da privreda u gradu radi dobro i da je u relativno dobroj kondiciji,“ istakao je Kern.

Kada je u pitanju završetak zgrade Narodnog pozorišta, zamenik gradonačelnika je naveo da će se od ovih sredstava završiti sve osim koncertne dvorane, ali će moći da se stavi u funkciju, što očekuje da bude najkasnije do početka nove pozorišne sezone.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena