instagram
 
instagram

Društvo

Pirotehnika za praznike?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 29. decembar 2023. • 11:27 •

Pirotehnika za praznike?

Period novogodišnjih i božićnih praznika je po pravilu vreme kada je primetna pojačana upotreba pirotehničkih sredstava, bacaju se petarde, a mnogi koriste i kućne varijante vatrometa. Kako se tada istovremeno beleže i povrede uzrokovane nepravilnim rukovanjem, prodavci apeluju na sugrađane da pirotehniku kupuju isključivo legalno, kao i da prate uputstva proizvođača.

Neki bez toga ne mogu da zamisle bilo koju proslavu, dok drugi smatraju da se bez pirotehnike i može. Sugrađani prolaznici sa kojima smo razgovarali spadaju u one druge, pa kažu da Nova godina može da prođe i bez petardi i vatrometa. Zvuk koji proizvode smeta i deci, ali i životinjama, dodaju oni.

Ipak, iskustva prodavaca pokazuju da vatromet i petarde još uvek nisu izašli iz mode. Jedna od radnji u kojima legalno možete da kupite ova sredstva u ponudi ima širok spektar proizvoda, od petardi, koje su i najjeftinije i mogu se naći za manje od sto dinara, pa sve do ozbiljnijih varijanti – kućnog vatrometa koji košta četrdesetak hiljada dinara.

„Imate one najmanje petardice od 50 dinara, pa imate i velike od 700, 800 do 1000 dinara. Raketa takođe ima u rasponu od 100 do nekoliko hiljada dinara, kao i vatrometa. Sve je dozvoljeno za maloprodaju, zato što je kalibar 20 do 30 milimetara, svi veći kalibri su namenjeni za profesionalnu upotrebu.

Kada je faktor bezbednosti u pitanju, sagovornik napominje da obavezno treba obratiti pažnju da  pirotehnika koju kupujete bude licencirana, odnosno da ju je Ministarstvo unutrašnjih poslova proverilo. Takođe, maloletnici pirotehniku ne mogu da pazare, osim ako su u pratnji roditelja.

„Roba je licencirana, ispitana od strane MUP-a, u suštinji bezbedno je ako se kupuje na licenciranim mestima. Apelujemo na sve građane da kupuju isklučivo u licenciranim maloprodajnim objektima. Na svakoj kutiji koja je ispitana mora da stoji uputstvo, u njemu piše da se koristi tako da se postavi na tlo, zapali se i skloni se 15 metara, i tako ste bezbedni. U slučaju da se ne aktivira, treba sačekati 15 minuta i baciti sredstvo u kantu sa vodom. “

Traženo je sve, od raketa, rimskih sveća, do vatrometa, ali ipak najviše prolaze petarde, kaže Danilo.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena