instagram
 
instagram

Društvo

Prošle godine manje brakova, beba, ali i umrlih u odnosu na 2022.godinu

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 10. januar 2024. • 11:16 •

Prošle godine manje brakova, beba, ali i umrlih u odnosu na 2022.godinu

Prema podacima Matične službe, tokom prošle godine u Subotici  sklopljeno je 739 brakova, rođena je 1.171 beba, dok je u knjigu umrlih upisano 2.260 građana.

Broj sklopljenih brakova u 2023. godini bio je manji u odnosu na godinu pre, i to za 164, kada su na ludi kamen stala 903 para. U knjigu venčanih upisani su i brakovi sklopljeni u inostranstvu, pretežno u susednim državama, ali su se Subotičani venčavali i na Sejšelima,  u Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoafričkoj Republici, Norveškoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Kako matičarka Aranjka Kobrehel navodi -  pamti godine kada su imali i po nekoliko stotina venčanja više.

„Nekada smo imali preko 1.000 venčanja, od 1.300 do 1.400 venčanja je godišnje sklapano pre deset ili dvadeset godina. To je velika razlika u  broju venčanja, ali isto tako je velika razlika i u broju godina supružnika, nekada su se venčavali sa dvadesetak godina starosti, a sada su naši mladenci stari u proseku 31 godinu za žene i 33 godine za muškarce“ – priča Aranjka.

Dok je ceremonija u Maloj sali za venčanja besplatna, Velika većnica košta 6.333 dinara, a izlazak matičara na teren 20.150 dinara, za šta se  u 2023. odlučilo oko stotinu mladenaca. Zakazivanje za 2024. godinu uveliko traje, ali sve sluti da će i ove godine broj brakova biti nešto manji. Mladenci po pravilu najčešće biraju maj i septembar, najveći broj brakova prošle godine zaključen je 9. septembra.

„Moram da napomenem da je maj kod nas još uvek najpopularniji i septembar, i naravno kraj avgusta. Dešavaju se neki datumi u toku leta koji budu izrazito popunjeni, ali i dalje ostajemo u Subotici pri onom da se nakon Uskrsa najviše venčavaju, onda počinje naša sezona svadbi.“

Kada je knjiga rođenih u pitanju, i tu je zabeležen pad, u odnosu na 1.240 beba rođenih 2022.godine, prošle ih je na svet došlo 1.171, a drugu godinu zaredom vode dečaci sa 622, u odnosu na 549 devojčica. Novorođenčad su najčešće dobijala imena kao što su Milica i Luka.

„Najpopularnija imena 2023. godine za devojčice su bila Milica, Sara, Teodora i Petra, a za dečake Luka, Bogdan, Lazar i Uroš. Imamo naravno i neka neobična, nesvakidašnja imena, za devojčice su se odlučili za ime Vasilica, Hanga, Nejla i Polet, a za dečake Amin, Orjen i Zolsim.“

Prošle godine umrlo je 169 manje Subotičana nego 2022. godine - u knjigu umrlih upisano je 2.260 imena.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena