instagram
 
instagram

Društvo

Javni čas o Holokaustu: Gde su naše komšije?

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 26. januar 2024. • 10:47 •

Javni čas o Holokaustu: Gde su naše komšije?

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u Subotičkoj sinagogi održan je javni čas za učenike Gimnazije „Svetozar Marković“.Učešće su uzeli i đaci Muzičke škole kako bi se kroz muziku povezali sa događajima iz Drugog svetskog rata.

Učenik drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“, Alebert Pap kaže da su o nemilim događajima i stradanju Jevreja učili i u školi, ali smatra da svi treba više da čitamo i učimo o tome.

„Mislim da je Holokaust najveći i najtragičniji događaj u 20. veku, i jako je bitno da se to ne zaboravi, da se nikada ne bi ponovilo u budućnosti. Sva dešavanja pre Holokausta su strašna. Na razmišljanje ljudi je uticao rasizam, ksenofobija, siromaštvo i antisemitizam koji je bio prisutan od kraja Prvog svetskog rata u Evropi, ne samo u Nemačkoj, već na celom kontinentu,“ podseća nas Albert.

Po rečima direktora Gimnazije, inače profesora istorije, Dušana Pavlovića, đaci u nastavnom planu i programu uče o Holokaustu na način da mogu da shvate šta su uzroci i šta su povodi, a koje posledice svih događaja. Međutim, ono što mlađe naraštaje u poimanju Holokausta može da odvede na stanputicu, jeste sve ono čemu su izloženi kroz društvene mreže i medije, zbog čega su ovakvi časovi veoma važni, smatra Pavlović.

„Jedna od glavnih stvari jeste da se mi nalazimo u Sinagogi, koju je sagradila jedna zajednica koje više nema ili je na marginama u našem gradu, ona je praktično uništena. Sama činjenica da je ovo ostalo iza njih govori da su oni tu živeli i glavna stvar kada se počne rasprava o broju i žrtvama Holokausta je ta: gde su naše komšije?“ ističe direktor Gimnazije.

Javni čas po prvi put je organizovan prošle godine i kako ističu iz Fondacije „Subotička sinagoga“ bio je veoma uspešan. Ujedno, to je i jedina manifestacija povodom sećanja na žrtve Holokausta u Subotici, zbog čega se nastavila saradnja sa školama i ove godine.

„Ne smemo da prođemo pored Međunarodnog dana sećanja, jer je Holokaust deo naše svakodnevice, mada ta generacija koja je to proživljavala više nije sa nama, ali mi moramo da pazimo, da uputimo poruku, najpre kroz edukaciju prema deci da se to više nikad ne dogodi i to je suština cele priče,“ poručila je Hajnalka Ileš, koodinatorka Fondacije „Subotička sinagoga“.

U Subotici je do Drugog svetskog rata živelo nešto više od 6000 Jevreja, koji su 16. aprila 1944. godine odvedeni u logore. Holokaust je preživelo oko 1000 duša, a nakon emigracije u Izrael, danas u našem gradu živi oko 200 Jevreja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena