instagram
 
instagram

Društvo

Nastavljaju se prekogranični projekti Srbije i Hrvatske

RTV Subotica • Silvia Martinović • 26. januar 2024. • 14:40 •

Nastavljaju se prekogranični projekti Srbije i Hrvatske

Ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Šime Erlić posetio je danas hrvatsku zajednicu u Srbiji, i tom prilikom se sastao sa nadležnima u Hrvatskom domu, sa kojima je razgovarao o dosadašnjim projektima, ali i o daljoj saradnji sa Republikom Hrvatskom.

Najvažnija tema na sastanku bila je prekogranična saradnja između Hrvatske i Srbije, koja se već nekoliko godina odvija uspešno – izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Šime Erlić.

- Do sada je nekih pedesetak udruženja učestvovalo, prve godine smo krenuli sa nekih simboličnih 390.000 evra za realizaciju takvih projekata, a  ove godine objavljujemo poziv sa 1,5 miliona evra. Program će – verujem – nastaviti da podupire Hrvate u Srbiji, i radi na prekograničnoj saradnji organizacija iz Hrvatske i Srbije, što smatramo izuzetno bitnim i za jačanje kapaciteta, i za rešavanje pitanja ovde u prekograničnom prostoru.

Projekti se realizuju u različitim sferama, a na sastanku je bilo reči i o dosadašnjim iskustvima sa projektima Evropske unije. Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić izrazila je zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje, zahvaljujući kojoj su mnoga udruženja opstala i razvijaju se u Srbiji.

- U prošlim prekograničnim projektima dosta je apliciralo i predstavnika crkve, i predstavnika udruženja kulture. Kao što znate, ovde imamo oko četrdeset kulturnih udruženja, većina njih nemaju svoj prostor, uglavnom su ili u crkvenim prostorima ili u privatnim prostorima, tako da je na primer jedan deo tih udruženja tako rešavao to osnovno pitanje. Bila su to kapitalna ulaganja kao što je postavljanje krova ili izgradnja letnjikovca, ali bilo je i sadržinskih programa kao što je, na primer, opremanje biblioteke ili digitalizacija baštine. Ono što je bitno da su udruženja ovim zaista dobila jednu početnu motivaciju i nove ideje za rad.

Saradnja sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske je jedna od najuspešnijih, pa je veoma bitno da se tako i nastavi – izjavio je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

- Mi smo zadovoljni što smo i nadalje prepoznati kao pouzdani partneri, što se pokazalo i kroz činjenicu da će sredstva koja će stajati na raspolaganju institucijama i organizacijama hrvatske zajednice biti utrostručena, to je sa jedne strane i potvrda onog o čemu smo mi i pričali kada smo komunicirali sa vlastima u Hrvatskoj, a to je činjenica da smo mi zajednica koja ima potrebe, i može kvalitetno absorbirati finansijska sredstva koja imamo na raspolaganju, da smo zajednica sposobnih i kvalitetnih ljudi i kompetentnih institucija.

Nakon sastanka, ministar je posetio i redakciju Hrvatske riječi.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena