instagram
 
instagram

Društvo

Kako radnim angažovanjem do inkluzije ?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 2. februar 2024. • 13:15 •

Kako radnim angažovanjem do inkluzije ?

U okviru projekta  „Radnim angažovanjem do inkluzije”  na Otvorenom univerzitetu Subotica održana je tribina pod nazivom „Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom”.Tribina je realizovana kako bi  se tema sagledala iz različitih uglova i doneli zaključci o mogućnostima zapošljavanja i radnog angažovanja osoba sa invaliditetom u lokalnoj sredini, ističu organizatori. 

Udruženje ZaJedno u partnerstvu sa udruženjem „Volja za životom“ iz Velike Plane realizuje Projekat koji ima za cilj da doprinese poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Primer dobre prakse upravo dolazi iz Velike Plane, a kako je izgledao proces objašnjava  predsednik Udruženja „Volja za životom“, Radovan Radulović.

-Prvo smo oformili Radni centar, to što se sada radi u Subotici, tamo sada radi deset osoba na izradi dekorativnih sveća, sapuna, ikona. Nakon toga smo  osnovali preduzeće, gde radi preko 20 osoba sa invaliditetom u radnom odnosu, gde radimo sušeno voće i povrće-

Kako objašnjava naš sagovornik, u našoj zemlji postoje dobri zakoni o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali se na žalost primenjuju u maloj meri. Iz tog razloga oformljeni su radni centri, kako bi se što više osoba sa invaliditetom zaposlilo.

-Veliko je zadovoljstvo i iskustvo, osobe sa invaliditetom su vrlo odgovorne i sposobne za rad, doprinose zajednici. Ovom prilikom pozivam i privatan i državni sektor da što više zaposle osobe sa invaliditetom, a one će svojim radom da pokažu da stvarno vrede-

Osobe sa invaliditetom  koje ne mogu da se zaposle u otvorenoj privredi ni pod opštim ni pod posebnim uslovima, imaju potrebu i pravo da se profesionalno ostvare, i da se uključuju u različite tokove društvene zajednice. U fokusu su nam upravo te osobe, a kroz uspostavljanje Radnog centra za izradu dekorativnih sveća i sapuna u Subotici, želimo da stvorimo uslove gde će moći da zadovolje upravo te, osnovne ljudske potrebe, ističe koordinatorka projekta, Snežana Maravić.

-Nama je cilj da obuhvatimo oko 25 osoba iz pomenute kategorije i da se taj broj povećava tokom godina i u zavisnosti od potrebe-

Projekat se realizuje u okviru inicijative koja je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 koji finansira Evropska unija sufinansira grad Subotica, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.  

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena