instagram
 
instagram

Društvo

Izložba o zadužbinama Nemanjića predstavljena ispred Gradske kuće

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 14. februar 2024. • 13:58 •

Izložba o zadužbinama Nemanjića predstavljena ispred Gradske kuće

U Srbiji se 15. i 16. februara obeležava Dan državnosti Republike Srbije - Sretenje, a tim povodom je ispred Gradske kuće postavljena izložba Muzeja Grada Beograda „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić“. Izložbu su otvorili potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov.

Izložba „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić“ predstavila je najznačajnije zadužbine Nemanjića – Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, Crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateić. One imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju, svedočanstvo su snage države i kulturnih vrednosti našeg naroda, poruke su sa otvaranja izložbe.

„Današnja izložba koja nam govori o vladarskim zadužbinama dinastije Nemanjić ne govori nam samo o zadivljujućoj arhitekturi srpskih kraljeva, već o kontinuitetu jedne dinastije. U vreme Nemanjića srpska država doživela je svoj procvat na geopolitičkom i kulturnom planu i uživala ugled koji posle toga nije prevaziđen“ – istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić.

Zadužbinarstvo je kroz istoriju imalo veliki značaj za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda i pravoslavne vere, zaključio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov i dodao da je zahvaljujući njima srpski narod uspeo da sačuva svoje korene i istorijsko pamćenje.

„Zadužbine sagrađene u prošlosti pravi su i verni dokaz umetničkog i graditeljskog stvaralaštva Srba, trajan arhitektonski i slikarski zapis o srpskim vladarima, duhovnom stanju i o sveukupnom društvenom napretku Srbije toga doba.  Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj i danas za Srbiju i svedočanstvo su snage naše države, kao i vrednosti kulture koju je srpski narod čuvao i sačuvao sve do danas.“

Dan državnosti Srbije uspostavljen je u spomen na Sretenje 1804.godine kada je na zboru u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, te na Sretenje 1835.godine kada je izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije, poznatiji i kao Sretenjski ustav.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena