instagram
 
instagram

Društvo

Bunjevci obeležili nacionalni praznik

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 26. februar 2024. • 11:04 •

Bunjevci obeležili nacionalni praznik

Bunjevačka zajednica obeležila je jedan od četiri nacionalna praznika – Dan izbora prvog nacionalnog saveta. Ovo je deveta godina kako Bunjevci praznuju 23. februar, a već tradicionalno, dodeljena su posebna priznanja i zahvalnice.

Nacionalni praznik prilika je da se sumiraju rezultati u prethondoj, kao i da se naprave planovi za tekuću godinu. Značajno je što je Bunjevački nacionalni savet u godini za nama konačno rešio „stambeno“ pitanje, kao i što je Dužijanca otputovala van Subotice.

„U prošloj godini smo imali tri Dužijance, u tri različita grada, među kojima je prvi put bio i Beograd. Postali smo ponosni vlasnici Bunjevačke kuće i  naša želja je da se ove godine tamo i uselimo i tamo nastavimo sa našim radom i projektima,“ istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

U ime Ministarstva za informisanje i telekomunikacije  nacionalni praznik Bunjevcima je čestitao državni sekretar Dejan Parčetić, koji ujedno i potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta.

„Bunjevačka nacionalna zajednica je veoma značajna za Republiku Srbiju, jer je to je jedina manjina kojoj je Srbija matična država. I zbog toga je veoma cenimo,“ poručio je Parčetić.

Priznanje „Kalor Milodanović“ za informisanje na bunjevačkom jeziku ove godine pripalo je Vladanu Stefanoviću, glavnom uredniku naše medijske kuće i novinarki Ružici Parčetić.

„Ovo je nagrada celom našem kolektivu i grupi medija koje okupljamo. Ona puno znači i kao priznanje da smo na pravom putu kojim idemo  svih ovih godina a to je da građanima Subotice omogućimo da ostvare svoje pravo a to je informisanje na maternjem jeziku,“ naveo je je Stefanović.

Priznanje „Mijo Mandić“ za doprinos u obrazovanju pripalo je profesorki Jadranki Tikvicki, dok je nagrada „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada dodeljena profesoru  dr Žarku Bošnjakoviću. Priznanje za aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su Mirko Babičković i Božidar Radić, dok je za deceniju kontinuiranog rada nagrađen Stanko Jozić.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena