instagram
 
instagram

Društvo

U kojim slučajevima policija može da vam oduzme vozilo?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 26. februar 2024. • 14:19 •

U kojim slučajevima policija može da vam oduzme vozilo?

Mera privremenog oduzimanja vozila za teže prekršaje primenjuje se od petka, a na području Policijske uprave Subotica do sada nijedno vozilo nije oduzeto. Ova mera može se primeniti i u slučaju da vozač koji je načinio prekršaj nije vlasnik vozila i traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predvidele su jednu zaštitnu meru čija je primena počela u petak – naime, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova mogu privremeno da oduzmu vozilo u slučaju da je vozač načinio teži prekršaj, pod uslovom da je to vozaču treći teži prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja u protekle dve godine i da je za prethodna dva pravosnažno osuđen.

„Teži prekršaji propisani su kaznenim odredbama članova 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a to su nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotestiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci,  upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70  kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80  kilometara na čas od dozvoljene itd.“ – navodi potpukovnik Vladan Gajić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije.

Mera privremenog oduzimanje vozila trajaće do okončanja sudskog postupka, kada će biti odlučeno da li će se mera pretvoriti u trajnu. Iz Odeljenja saobraćajne policije napominju da ne očekuju veliki broj vozača na koje će ova mera biti primenjena.

„Od momenta stupanja na snagu novog Pravilnika, odnosno od 23. februara do današnjeg dana, na području PU Subotica mi nismo imali privremeno oduzetih vozila po ovom osnovu i ne očekuje se veliki broj. Moraju biti ispunjeni strogo propisani uslovi za privremeno oduzimanje vozila, što znači da ova mera neće biti primenjena prema prosečnom učesniku u saobraćaju.“

Ako vam, pak, vozilo i bude privremeno oduzeto, vaš četvorotočkaš će biti na sigurnom, uveravaju iz Policijske uprave. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da mera oduzimanja može da se primeni i u slučaju da je vozilom upravljao neko drugi, ne samo vlasnik.

„Vlasnik mora biti svestan svoje odgovornosti i činjenice kome daje svoje vozilo na upravljanje. Što se tiče pravnih lica, odnosno državnih organa i organizacija, organizacija koje se bave poslovima bezbednosti saobraćaja i koji se bave prevozom, bitno je istaći da oni imaju mogućnost da ostvare uvid u podatke o svojim zaposlenima, izrečene kazne, zaštitne mere i mere bezbednosti. Što se tiče odgovornosti samih građana i njihovih ličnih vozila, svaki građanin ima odgovornost kome vozilo daje na upravljanje.“

Mera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila je i u drugim evropskim zemljama široko zastupljena, napominje sagovornik i dodaje da od članica ROADPOL-a jedino Rumunija nema ovu meru. Kada su susedne države u pitanju, u Mađarskoj se vozilo oduzima privremeno, dok u Hrvatskoj oduzimanje može biti i trajno.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena