instagram
 
instagram

Društvo

Zaštita kućnih ljubimaca od krpelja neophodna tokom cele godine

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 13. mart 2024. • 13:36 •

Zaštita kućnih ljubimaca od krpelja neophodna tokom cele godine

Primena adekvatnih preparata, pregled nakon boravka u prirodi, neki su od načina kako možemo zaštiti kućne ljubimce od ujeda krpelja, kao i mogućih bolesti kao posledice, podsećaju stručnjaci. Krpelja ima tokom cele godine, ipak od marta odnosno s dolaskom proleća, potrebno je obratiti dodatnu pažnju.

S obzirom na klimatske promene kućne ljubimce je tokom cele godine neophodno zaštititi od krpelja, a upravo to čini i naša sugrađanka Marta Bačo - Ezveđ.  Marta ima dva psa, a kako kaže veoma vodi računa o pravilnoj zaštiti svojih ljubimaca, pa i po pitanju krpelja.

-Redovno dobijaju preparate protiv krpelja kao zaštitu. Takođe  i druge, poput onih  za zaštitiu protiv parazita i srčanog crva.

Bilo je slučajeva da je  ujed krpelja kod životinje registrovan  i u decebru i januaru, kaže veterinar Mario Tikvicki. Ono što se preporučuje jeste da se nakon šetnje pregleda životinja, posebno uši, predeo oko njuške, očiju, vrat, grudi, a pogotovo kod pasa koji su dugodlaki. U slučaju da se primeti krpelj postoje dve varijante, ili da vlasnici sami skinu krpelja ili da se konsultuju sa veterinarem šta dalje .

-Što se tiče skidanja krpelja, vlasnici koji su smeliji  i sami skidaju krpelje, koriste razne pincete koje postoje a prilagođene su upravo tome. Bitno je ne primenjivati metode poput ulja, benzina, rakije koji se stavljaju na to mesto, bitno je pincetu uzeti ispod krpelja i blago kontra kazaljke na satu nežno povući. Nije problem ni ako ostane rilica, jer će telo samo to regulisati,  mnogo je veći problem ako ostaje krplje na telu životinje duži vremenski period. 

Krpelji su prenosioci, a na našem podneblju postoji nekoliko bolesti koje oni prenose. Najpozntija je babezioza, bolest gde se razaraju crvena krvna zrnca. U slučaju da dođe ujeda krpelja, potrebno je pratiti stanje životinje, te po potrebi se javiti stručnom licu.

-Ako dođe do ove bolesti, ne postoji ništa u kućnim uslovima što može pomoći kućnom ljubimcu. Savetuje se da se prati opšte stanje u narednim satima, danima,  od kako je otkriven ujed krpelja, te ukoliko se uoči da pas nije pojeo obrok, da je pas apatičan, to su sve neki simptomi kada bi vlasnik trebao da se konsultuje sa veterinatom.

Ta stanja lako mogu da se indentifikuju, važno je ne gubiti dragoceno vreme, jer nekada može biti i kasno. Daje se određena terapija, a u nekim slučajevima neophodna je  i transfuzija krvi. Na tržištu postoji dovoljan broj preparata koji se mogu korsititi kao preventiva da do ovih stanja ne dođe. To su razne ampule koje traju do mesec dana, zatim ogrlice za duži  vremenski period, ali možda najsigurnija opcija jesu tablete, od kojih pojedine vrste štite životinju i od parazita, ali i srčanog crva, zaključuje naš sagovornik.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena