instagram
 
instagram

Društvo

Još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 22. mart 2024. • 13:11 •

Još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine

Nakon izgradnje Hrvatskog doma- Matice u Subotici, vojvođanski hrvati dobiće još sedam manjih matica širom pokrajine i to zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Hrvatske.

Reč je o projektu „Sagradi mlin gde je voda“ zahvaljujući kom će se izgraditi tri manje hrvatske matice u Sremu, isto toliko u Podunavlju i jedna u Banatu, tačnije u Somboru, Monoštoru, Sonti, Petrovaradinu, Šidu, Rumi i u Opovu, a po rečima predsednice Hrvatskog nacionalnog veća, Jasne Vojnić, namera da je upravo matice budu sedišta i centri za Hrvate.

„Po uzoru na ovu Maticu koju smo prošle godine završili i otvorili smatrali smo da je izuzetno važno da u svakom mestu u Srbiji u kom Hrvati žive u većem broju napravimo maticu, odnosno mesto okupljanja lokalnog stanovništva i mesto gde će se odvijati kulturni i politički život i koji će na neki način biti i administrativni centri za Hrvate u Srbiji. Savaka Matica će biti specifična, ali će cilj biti isti – očuvanje baštine ali i integracija u društvo, da svojim sadržajem obogatimo svaku pojedinačnu lokalnu zajednicu“  navela je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Kako poručuju iz Hrvatske, nastaviće i dalje da na sve načine budu podrška Hrvatima koji žive van granica te države, a ovo je treći kapitalni projekat koji se sprovodi u Srbiji.

„Na ovaj način omogućićemo svim zajednicama specifično i zavisno od potreba u mestima u kojima žive, rekao bih na najbolji mogući način da sve one vrednosti po kojima se prepoznaju kao hrvatski narod, da u svakodnevnom životu ostanu ono što jesu a da pri tom budu dobro integrisani u Srbiji i to ćemo nastaviti i dalje,“ poručio je Zvonko Milas, državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate van Republike Hrvatske.

U prvoj fazi, Hrvatska je obezbedila 1,2 miliona evra, dok će do kraja projekta i završetka svih sedam matica, vrednost iznositi više od tri miliona evra.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena