instagram
 
instagram

Društvo

Uz par trikova Olgica Buljovčić izrađuje jedinstvena uskršnja jaja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 29. mart 2024. • 09:55 •

Uz par trikova Olgica Buljovčić izrađuje jedinstvena uskršnja jaja

Naša sugrađanka  Olgica Buljovčić već dve decenije maštom i umešnim rukama kreira razne rukotvorine, a s obzirom da je Uskrs „iza ugla” trenutno su osim uskršnjih tacni, kutija, figura, svakako  u fokusu ukrasna jaja. Tehnike koje koristi sežu od dekupaž do upotrebe drveta i gline, ali i drugih materijala  u izradi. 

Olgica je po profesiji profesorka tehničkog i informatičkog obrazovanja, a kako sama kaže  kreativac u duši. S obzirom na posao, ali i  interesovanja, tok njene priče prirodno je krenuo u ovom pravcu  i nakon dve decenije tu su puna kuća ukrasa, materijala i ideja koje naša sagovornica  svakodnevno realizuje. Materijal nabavlja sa različitih strana, svaki proizvod teži da osmisli i napravi od početka do kraja, da da sopstveni pečat. S obzirom da su sada najtraženija  uskršnja jaja,  najviše posla ima oko njihove izrade, iako se u ponudi nalaze i drugi predmeti sa uskršnjim motivima.

-Različite tehnike se koriste, različiti materijali, od kokošijih, guščijih jaja, plastičnih, koristim sve što može da se iskoristi. Ima tu i reciklaže, gline, gipsa, drveta, tehnika je dekupaž. Koriste se isključivo farbe i lakovi na vodenoj bazi.

Moja prednost je to što mogu sve da izradim samostalno, sve što vidim, testerica u ruke, turpija  i mogu da sastavim, prepričava Olgica. U zavisnosti od tehnike i materijala koje koristi za izradu jednog jajeta potrebno je od nekoliko sati do više od  dana.

 -Ovo je jaje od stiropora i drvena podloga, ornament je rađen sa glinom.  Glina se radi uz pomoć kalupa, suši se, a potom stavlja na jaje. Različite forme, elementi, nakon toga se dodaju detalji sa salveta, mašnice, lakovi i slično.

Posebnu pažnju posvećuje i ekološkom elementu u svom stvaralaštvu.

-Ovo je jedno plastično jaje koje je bilo igračka moje ćerke, iskorišćeno kao kreativna reciklaža. Izrađeni su gipsani elementi, dva tipa boje, mat i metalik. Drugo jaje je isto plastično, na drvenoj podlozi i tu se koristi druga vrsta gline.  

Kako objašnjava naša sagovornica njeni proizvodi već su poznati našim sugrađanima i to  kroz razne manifestacije na kojima učestvuje, ujedno ima i društvene mreže. Takođe ističe da  su njenih ruku dela dospela i u druge krajeve sveta, mimo granica naše zemlje, pa čak i do daleke Australije, Afrike.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena