instagram
 
instagram

Društvo

Za pasoše (još) ne, a za lične karte su velike gužve

RTV Subotica • Silvia Martinović • 16. april 2024. • 12:17 •

Za pasoše (još) ne, a za lične karte su velike gužve

Na početku godine, a najkasnije na proleće mnogi sugrađani počinju sa planiranjem godišnjeg odmora. Ukoliko se planira putovanje u inostranstvo, neophodno je imati putnu ispravu, pa su najveće gužve za izdavanja pasoša svake godine baš u ovo doba. Ipak, ukoliko se zakaže termin preko sajta eUprava, građani mogu da budu sigurni da neće morati da čekaju satima u redu – poručuju nadležni.

Radi smanjenja gužvi na šalterima i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, građanima je omogućeno da preko portala eUprava zakažu termine za podnošenje zahteva za izradu ličnih dokumenata. Ako se neko prijavi na taj način, ne mora da brine zbog gužvi, bar kada su pasoši u pitanju.

- Građanin može da podnese zahtev za izdavanje putne isprave po mestu svog prebivališta odnosno boravišta, a prilikom podnošenja zahteva potrebno je da građanin poseduje važeću ličnu kartu. Ukoliko poseduje putnu ispravu koja je istekla, mora da donese i tu putnu ispravu prilikom podnošenja zahteva. Redovna procedura za izdavanje putnih isprava je taksa od 3.600 dinara, a ukoliko se želi podneti zahtev po hitnom postupku, onda se plaća taksa po uredbi Vlade Republike Srbije u iznosu od 5.000 dinara, ili se prilaže pismeni dokaz za hitnost istog - kaže Nikola Ljubičić, šef odseka za upravne poslove, major policije.

Ukoliko su maloletna lica u pitanju, potrebno je da prilikom podnošenja zahteva za izradnu putne isprave budu prisutna oba roditelja, a gotov pasoš može preuzeti jedan od njih. Trenutno nema gužvi na šalterima za putne isprave, a čeka se otprilike sedam dana od podnošenja zahteva da se napravi pasoš. Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja primatne su velike gužve na šalterima za izradu ličnih karata, i to zbog toga što ističe rok važenja prvim biometrijskim dokumentima.

- Trenutno je u Policijskoj upravi Subotica povećan broj zahteva za izradu ličnih karata iz razloga što je došlo vreme kada je potrebno zameniti lične karte koje su izdate 2014. godine, odnosno istekao je rok važenja od 10 godina.

Sagovornik dodaje da je svakako najbolje unapred zakazati termin za podnošenje zahteva preka sajta eUprava, a ako je moguće da se i takse plate preko interneta, kako bi ubrzali proces na šalterima, samim tim da se skrati i vreme čekanja u redu u zgradi Policijske uprave.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena