instagram
 
instagram

Društvo

Deca imaju pravo na participaciju

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 16. april 2024. • 12:21 •

Deca imaju pravo na participaciju

Članovi Dečjeg saveta Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana okupili su se na trodnevnom radnom sastanku na Paliću sa ciljem vršnjačke edukacije o pravima deteta. Na sastanku je  bilo  reči i o vršnjačkom nasilju, koje se prema rečima učesnika najviše ispoljava u digitalnom obliku, a kako su poručili - najvažnije je da deca budu edukovana kako bi znala da na pravi način zaštite svoja prava i izbore se sa problemima.

Dečji savet čini 15 članica i članova uzrasta od 13 do 18 godina, a osnovan je sa ciljem podsticanja aktivnijeg, direktnijeg i smislenijeg uključivanja dece u ostvarivanje, zaštitu i unapređenje prava deteta, donošenje odluka i društveni život. Jedna od članica je i Subotičanka Iva Tomić, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“.

„Osećam da imamo mnogo potencijala, da možemo da ostvarimo mnogo toga počevši od toga što ćemo stupiti u saradnju sa  Đačkim parlamentom ovde u Subotici, imaćemo gostovanje jednog njihovog člana i smatram da je to početna tačka rešavanja bilo kojih problema koji se tiču dece, jer deca svakako pohađaju školu u većini slučajeva, zbog toga je izuzetno važno stupiti u kontakte sa njima i sa nadležnim organima u školi“ – poručila je Iva.

Njene kolege, Andrej Bilić iz Vršca i Maksim Katona iz Ruskog Krstura kao neka od prava koja bi trebalo zaštititi navode pravo na dostojanstvo i pravo na participaciju.

„Moja prava nisu bila ugrožena do sada, i veoma mi je drago zbog toga, nadam se da će tako ostati i zato sam baš i član tima, jer želim da ovako kako se ja osećam, da se tako osećaju i moji vršnjaci i ljudi koji svakodnevno imaju problem sa time da su im prava ugrožena. Čuo sam da najviše dolazi do internet nasilja posebno zato što je sada digitalno doba, gde čak, osim nekih prevara koje nastaju onlajn i na koje mogu i stariji da nasednu, postoje i određene stranice koje služe da bi se neko ismevao. To je veoma opasno, jer je to anonimno nasilje, ne znamo ko nas ismejava i ugrožava naše pravo“ – kaže Andrej.

„Lično bih akcenat stavio na pravo participacije, jer mislim da je to najviše ugroženo trenutno u ovom društvu sada zato što smo kao narod više tradicionalistički orijentisani  i imamo neke staromodne principe po kojima i danas funkcionišemo“ – nadovezao se Maksim.

Dečji savet osnovan je kao stalno radno telo Pokrajinskog zaštitnika građana, a njegova uloga je  da dalje mišljenje, savete i predloge radi unapređenja prava deteta, da učestvuje u organizovanju edukativnih aktivnosti, kao i u istraživanjima o pravima deteta.

„Ovaj savet je prvi put osnovan nakon dvadeset godina postojanja ove institucije, jer smo hteli da damo na značaju jednom od četiti osnovna stuba dečjih prava, odnosno pravo participacije. Deca imaju pravo da budu pitana i da učestvuju u svim onim procesima i odlukama koje se njih direktno tiču. Koncept dečjih prava treba njih da štiti, a istovremeno i da ih hrabri da postaju što bolji i što korisniji članovi društva kada napune 18 godina i kada formalno prestanu da  budu deca“– istakla je ombudsmanka Dragana Ćorić.

Na Paliću je održan drugi u nizu seminara, a u planu je da se slični radni sastanci organizuju u svakom od gradova i opština odakle dolaze članovi Dečjeg saveta.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena