instagram
 
instagram

Društvo

Subotičanka Anja Zec najbolja u državi iz veterinarske medicine

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 18. april 2024. • 13:00 •

Subotičanka Anja Zec najbolja u državi iz veterinarske medicine

Maturantkinja Hemijsko-tehnološke škole, Anja Zec osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju iz veterinarske medicine. Iz škole poručuju da su ponosni na njen uspeh, imajući u vidu da je ovaj obrazovni profil uveden pre četiri godine, te da ove godine izlazi prva generacija maturanata.

Anja Zec se prošlog vikenda sa takmičenja održanog u Veterinarsko-poljoprivrednoj školi u Rekovcu vratila sa osvojenim prvim mestom. Od 21 takmičara, nakon ocenjivanja testa i praktičnog dela, Anja je imala najbolji rezultat. Praktični deo sastojao se od davanja injekcije i vađenja krvi ovci, gde se ona odlično snašla, iako je u odnosu na takmičare iz drugih škola imala mnogo manje prakse.

„Rekla bih da smo mi ovde u školi odlično naučili, s obzirom na našu ekonomiju koja se sastojala od dve ovce koje smo dobili pre mesec dana, drugi su imali mnogo više ekonomije i stada ovaca i konja, imali su mnogo više vežbe i prakse, ali mi smo se pokazali i osvojili smo prvo mesto“ – ponosno će Anja.

Prvo mesto na republičkom takmičenju za nju je veliki podstrek, a kako kaže, oduvek je volela medicinu i veterinu, jer je to oblast u kojoj uvek postoje inovacije i u kojima može da se usavršava.

„Ovo je, rekla bih, moj najveći uspeh u mojih 18 godina života, može se reći da sam na taj način započela svoju karijeru kao veterinarski tehničar i budući, nadam se, veterinar. Nastaviću školovanje u Novom Sadu  na Poljoprivrednom fakultetu, smer veterinarska medicina  i na kraju bih da se specijalizujem za nešto, otvorim svoju ambulantu i tako nastavim.“

Njen profesor, doktor veterinarske medicine, Milan Kosanović ističe da je Anjin uspeh kruna prve generacije veterinarskih tehničara i pokazatelj da idu u dobrom smeru.

„Iako mi nemamo klasičnu školsku ekonomiju kao što imaju druge veterinarsko-poljoprivredne škole, mi imamo tu mogućnost da naša decu idu  kod velikih poljoprivrednih proizvođača, farmera, u Zoološki vrt, zatim u veterinarske ambulante, stanice, Veterinarski institut, tako da čak imamo i neku širu lepezu za tu praktičnu nastavu.“

Interesovanje učenika za upis obrazovnog profila veterinarski tehničar svake godine je veliko, dodaje Kosanović i napominje da se čeka odobrenje nadležnog ministarstva za početak korišćenja veterinarske ambulante u sklopu škole.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena