instagram
 
instagram

Društvo

Održana tribina na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 18. april 2024. • 13:33 •

Održana tribina   na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću

Stručna tribina AGOS udruženja na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću  „Zdrave granice -  zdrava igra”, održana je na Otvorenom univerzitetu. Tribina je realizovana  sa ciljem ukazivanja na značaj prevencije, ali i ukazivanja na značaj ranog prepoznavanja patološkog kockanja.

Prema dostupnim podacima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Beograd , gotovo  polovina  mladih prvi kontakt sa igrama na sreću imala je do 16. godine života, dok je najčešći period kada se javljaju na lečenje između 20. i 40. godine života, mahom muški deo populacije. Tema koja se obrađuje na tribini je od velikog značaja za društvo, naročito za predstavnike institucija koje se bave zdravstvom, obrazovanjem i socijalnim pitanjima, ističu organizatori. Na tribinu je došao i učenik OŠ „Matko Vuković”, Miloš Filipović. Miloš želi   znanje koje ovom prilikom stekne da podeli sa vršnjacima. 

-Ima dosta problema koje mladi znaju da imaju sa bolestima zavisnosti. U Crvenom krstu sam na programu prevencije bolesti zavisnosti i postaću edukator. Želeo bih da poradim na tome da drugi nemaju ntih problema.

Cilj je da pokažemo građanima i da ih naučimo da je to jedan kontinuum ponašanja, da postoji određeni vremenski period kada možemo da reagujemo ako dolazi do poremećaja,  te da napravimo razliku između zabave i prerastanja u problem, objašnjava specijalista psihijatrije Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Beograd, dr Olivera Sbutega Filipović. Postoje naznake kada kockanje  može preći u problematično, rizično, ukoliko primetimo neke od njih, treba obaviti razgovor i ne prepuštati situaciju slučaju, te potražiti stručnu pomoć.

-Neki od prvih znakova su trošenje više novca od planiranog, prva prikrivanja...Kada govorimo o mladima to je pad efikasnosti u školskim obavezama, treba imati to na umu i reagovati na vreme.

Udruženje AGOS je udruženje čiji su članovi osnivači igara na sreću, a fokus našeg rada je rad na prevenciji zavisnosti od igara na sreću, podsetio je predsednik AGOS udruženja, Dragan Škrbić. Dosadašnja iskustva sa tribinama bila su pozitivna, ističe naš sagovornik.

- Ono što se mi trudimo je da kažemo svima da igre na sreću treba da budu zabava i da na tome ostane. Trudimo se da na tribinama objasnimo koje su to granice zdravog igranja.  

Tribinu su  zajendički podržali i organizovali lokalna samouprava, Resori za socijalna i zdravstvena pitanja, Resor za sport i omladinu i Sportski savez grada Subotice. 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena