instagram
 
instagram

Društvo

Obučeni prvi „Web detektivi”

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 22. april 2024. • 13:05 •

Obučeni prvi „Web detektivi”

Centar za nestalu i zlostavljanu decu otpočeo je projekat „Web detektivi“, u  koji će tokom ove godine biti uključene sve škole sa teritorije Vojvodine. Projekat koji za cilj ima da decu uči o bezbednom korišćenju interneta i opasnostima koje vrebaju onlajn krenuo je jutros iz OŠ „Matko Vuković“, gde su učenici prošli edukativnu radionicu i postali takozvani „Web detektivi“.

Da provode manje vremena na internetu i igrajući igrice, samo su neke od metoda za prevenciju nasilja na internetu o kojima su deca slušala na radionici. Učenici petog razreda, Davor, Tea i Miljana, kažu da su sa većinom toga i ranije bili upoznati, ali su nam otkrili da su danas saznali i za neke nove pojmove, poput „fishinga“.

Iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu pojašnjavaju da je Subotica u fokusu projekta „Web detektivi“,  a da će do kraja godine radionice biti održane u svim školama, i osnovnim i srednjim, te da se od jeseni planira i rad sa roditeljima. Kada deca u najranijem uzrastu prepoznaju štetan sadržaj na internetu, govor mržnje ili slično, mogu brže da reaguju, prijave nasilje što znači da se ono može saseći u korenu, dodaju iz Centra.

„Mi želimo da imamo u narednom periodu na teritoriji Srbije više hiljada tih web detektiva, jer smatramo da na taj način, osim što ćemo preventivno delovati, što ćemo u samom startu prekinuti nasilje, obučićemo tu decu da kasnije jednostavno budu svesni šta je to nasilje, kako da reaguju, a da to u nekom kasnijem dobu prenose i na svoju decu“ – poručio je direktor Centra, Igor Jurić.

Projekat se u Subotici realizuje u okviru Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja Grada Subotice, dodaje direktorka škole Mirjana Stevanović i zaključuje da će na taj način deca još jednom utvrditi preventivne mere i kada je vršnjaško nasilje i bezbednost na internetu u pitanju.

„Za školu je najvažnije da razvija poverenje u učenika i da ona stavka „obratiti se odrasloj osobi“, koja se svaki put kada govorimo o preventivnim merama i merama zaštite dece na internetu, da škola, odnosno nastavnici, učitelji i stručni saradnici  budu ta osoba od poverenja kojoj će se deca obratiti“ – kaže Stevanović.

Projekat „Web detektivi“ podržalo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a u planu je se edukacije u narednom periodu održe u svim školama u Srbiji.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena