instagram
 
instagram

Društvo

Adam šped sistem kao inspiracija devojčicama za buduću karijeru

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 25. april 2024. • 12:08 •

Adam šped sistem kao inspiracija devojčicama za buduću karijeru

Kako bi zainteresovali učenice da se ostvare kao karijerno uspešne žene, ali i da im pokažu da ne postoje muška i ženska zanimanja, kompanija Adam šped sistem je u saradnji sa Poslovnim inkubatorom ugostila dvadesetak devojčica iz Tehničke škole „Ivan Sarić“. Povod je bio Dan devojčica, koji ima za cilj da osnaži devojčice prilikom odabira budućih zanimanja.

Među devojčicama koje su imale priliku da obiđu špediciju i i iz prve ruke vide proces rada je i maturantkinja sa smera tehničar drumskog saobraćaja, Tijana Simić. Kako kaže, iako su joj svi govorili da je to škola za dečake, uverila se da nije, budući da ih je devet u odeljenju.

„Mislim da je veoma bitan Dan devojčica, pošto se i mi osećamo jedno kao dečaci. Planiram da idem n FTN i mislim da je ovo što smo došli u Adam šped motivacija da idem dalje i da mečekaju poslovi u budućnosti,“ rekla je Tijana.

Učenice koje pohađaju IT smer i tehničar drumskog saobraćaja na sprskom i mađarskom jeziku, imale su priliku da vide kako jedna špedicija radi i funcioniše. One su obišle vozni park, skladište i carinski terminal, a kako navode iz Adam špeda ideja se rodila početkom godine zajedno sa Tehničkom školom „Ivan Sarić“ i Poslovnim inkubatorom.

„Bilo je interesantno jer naša kompanija zapošljava žene, konkretno imamo 11 žena na rukovodećim pozicijama. Poruka jeste jasna da mi njih očekujemo, da želimo da dođu u našu kompaniju, da se dalje razvijaju,“ navela je Marijana Popara, direktorka HR-a u Adam šped sistemu.

„I aktivnosti poput današnje samo je jedna koja može kod dece probuditi želja za daljim angažovanjem i ambicijama, danas je poseban osvrt na devojčice. One u svakoj sferi života, pa i poslovnoj, imaju jednako pravo na snove i želje,“ rekla je Marina Kos iz Poslovnog inkubatora.

Iako se Tehnička škola „Ivan Sarić“ tradicionalno smatrala školom za dečake, to se s godinama menja i sada ovu srednju školu pohađa čak 20 odsto devojčica, a Dan devojčica upravo je jedan od vidova promocije i popularizacije tehničke struke među devojčicama

„Cilj ove manifestacije Dan devojčica jeste da se one što više osnaže prilikom biranja zanimanja, da se vode svojim interesovanjima, talentom i da se razbiju predrasude o muškim i ženskim zanimanjima,“ poručila je Zagorka Aracki Ivanović, organizatorka praktične nastave.

Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama ustanovljen je 2001. godine u Nemačkoj, a u našoj državi obeležava se od 2011. godine.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena