instagram
 
instagram

Društvo

U izradi Lokalnog akcionog plana zapošljavanja predviđene tri mere

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 22. april 2024. • 13:07 •

U izradi  Lokalnog akcionog plana zapošljavanja predviđene tri mere

Okončana je  Javna rasprava  u vezi sa izradom Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, a javni radovi i tehnička podrška, mera samozapošljavanja, kao i  mera subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, obuhvaćene su predlogom. Po prvi put Planom je obuhvaćen period od tri godine.

Javna rasprava započeta je  8.aprila i danas je završena, a ujedno je ovo prvi put da je u skladu sa  Zakonom o  planskom sistemu sprovedena Javna rasprava o lokalnom planskom dokumentu zapošljavanja, ističe predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Subotice, Saša Gravorac. Učestvovali su svi zainteresovani subjekti, udruženja poslodavaca, sindikati, privredna komora i drugi. Stvoreni su uslovi za usvajanje predloga Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, novina je što je po prvi put obuhvaćen period od tri godine, odnosno  period od 2024. do 2026. godine.

-Jedna mera su javni radovi i tehnička podrška gde je predviđeno angažovanje lica na četiri meseca sa iznosom od 35.000 naknade, zatim mera samozapošljavanja, gde će se angažovati lica sa evidencije NSZ i treća mera, subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, gde je predviđena naknada do 276.000 dinara.

Mere su se  pokazale kao efikasne, s obzirom da je tokom protekle godine zaposleno 63 lica, 16  preko samozapošljavanja, 24 putem subvencija za lica iz kategorije teže zapošljivih i 23 lica putem javnih radova i tehničke podrške. Iz tog razloga ove mere će se i u narednom periodu sprovoditi. Tokom godina, menjaće se  raspored sredstava, objašnjava naš sagovornik.

-Grad je izdvojio 10 miliona dinara, raspored je 7 miliona za javne radove, ostatak za preostale dve mere po milion i po. U 2025.godini za javne radove 5 miliona, dok je 2,5 miliona za preostale dve mere, a u 2026.godini subvencije za lica iz kategorije teže zapošljiviš bile po 3 miliona, a javni radovi u iznosu od 4 miliona.

Nakon što Skupština grada usvoji Lokalni akcioni plan zapošljavanja, on ide na saglasnost u Ministarstvo i Nacionalnu službu za zapošljavanje, nakon toga se očekuje raspisivanje javnih poziva, zaključuje naš sagovornik.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena