instagram
 
instagram

Društvo

Šest vrtića dobilo vrednu donaciju od „Vojputa”

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 24. april 2024. • 13:36 •

Šest vrtića dobilo vrednu donaciju od „Vojputa”

Zahvaljujući donaciji firme „Vojput“ u iznosu od oko 3,5 miliona dinara, UNICEF je opremio šest soba u vrtićima PU „Naša radost“. Jedan od vrtića koji je dobio novi nameštaj i didaktičku opremu je i „Morska zvezda“ u Starom Žedniku.

Vrtić „Morska zvezda“ nalazi se u okviru OŠ „Pionir“ u Starom Žedniku i pohađa ga 18 mališana uzrasta od 3 godine do polaska u školu. Majka jednog od dečaka, Andrea Nađ,  kaže da su novom opremom izuzetno zadovoljni, te da ni deca nisu mogla da sakriju uzbuđenje kada je nameštaj stigao.

„Moj sin Nemanja puni šest godina, u septembru kreće u predškolsko, trenutno ide u ovu meštovitu grupu i puno nam znači donacija, da deca imaju gde da odlože svoj igračke i rekvizite. Novi stolovi drugačijeg oblika, deca su presrećna kad su ih ugledala“ – priča Andrea.

Donacija u iznosu od 3.540.000 dinara bila je dovoljna da didaktička oprema i nameštaj stignu u šest vrtića - na Kelebiji, u Hajdukovu, Nosi, Starom Žedniku, te dva u gradu, pojašnjavaju iz PU „Naša radost“ i podvlače da im je UNICEF veoma značajan partner u radu i opremanju.

„Mi smo ovom opremom koju smo dobili zapravo mogli da zatvorimo, da opremimo sve naše grupe koje se nalaze pri školama, njih je najviše u prigradskim naseljima, ali ih imamo i u gradu.Ukoliko ulažemo u to da obezbedimo značajne uslove za igru, istraživanje, saradnju, otkrivanje u ovom periodu, mi možemo da budemo sigurni da na taj način na najbolji način utičemo i pomažemo detetu da razvije sve svoje potencijale“ – poručila je pedagog u PU „Naša radost“, Violeta Vrcalj Odri.

Donacija je deo programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“, čiji je cilj unapređivanje dostupnosti, pravednosti i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja, pojašnjavaju iz UNICEF-a i dodaju da su jedan od partnera Ministarstva prosvete u primeni programa u svim predškolskim ustanovama u Srbiji.

„Godine uzleta“ je specifičan po tome što osnažuje decu da usvajaju veštine koje su im potrebne za ceo život  kao što su komunikacione veštine, socijalne, donošenje odluka, otpornost i ono što je najvažnije deca usvajaju svoja prva znanja učeći kroz igru i zato su nameštaj i didaktička oprema jako važni, jer kreiramo zajedno ambijent u okviru koga deca mogu najbrže da usvajaju neophodna znanja“ – kaže predstavnica UNICEF-a u Srbiji, Jelena Kovačević.

Iz UNICEF-a zaključuju da je pohađanje predškolskog obrazovanja i vaspitanja ujedno i najsigurniji put  za suzbijanje siromaštva i povećanje pravednosti u društvu, jer istraživanja pokazuju da deca koja ne pohađaju predškolsko mnogo lakše napuštaju školovanje.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena