instagram
 
instagram

Društvo

Građevinski fakultet obeležio pola veka postojanja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 25. april 2024. • 13:55 •

Građevinski fakultet obeležio pola veka postojanja

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je svečana akademija povodom 50 godina postojanja i rada Građevinskog fakulteta Subotica. Za pola veka rada i postojanja  diplomiralo je više od 2000 studenata,  a ovim povodom dodeljeni su i zlatni indeksi.  

Pre punih pedeset godina, odnosno 22. aprila 1974.godine osnovan je fakultet, od tada, pa do danas, diplomiralo je 2.395 inženjera, što geodezije, što građevine, 692 su masteri, i 22 doktoranti, istakao je dekan Građevinskog fakulteta, prof. dr Milan Trifković.  Ono što je specifično za današnje vreme, vreme napretka tehnike i tehnologije što je uslovilo  promene u disciplinama, je specifično i za nas, ističe dekan. Potreban je drugačiji spektar znanja, pa se u skladu sa tim  plan i program konstantno prilagođavaju.

-Posotji lepeza smerova iz građevine, pre sedam godina smo otvorili geodeziju što se pokazalo kao pun pogodak. Nameravamo da i u najskorije vreme akreditujemo i doktorske studije iz geodezije.

Treba da se potrudimo da ima više studenata koji studiraju u svom gradu, kvalitet obrazovanja tu nije upitan, a fakultetima koji nisu u Novom Sadu, Beogradu, Nišu,  potrebna je podrška,  rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejan Madić.

-Građevinski fakultet je zamolio da ima smer arhitekturu, ja sam stava da treba da pomognemo fakultetima koji se bore zbog depopulacije, da imaju širi spektar zanimanja. Arhitektura može da bude interesantna.

Građevinski fakultet  uspešno odgovara potrebama privrede , istakao je  gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. To je jedan od razloga zbog kojih ova ustanova uvek ima podršku lokalne samouprave.

-Veliki broj uspešnih subotičkih privrednika ponikli su sa Građevinskog  fakulteta i oni danas svojim znanjem i iskustvom kreiraju ambijent dostojan ovog grada. Svedoci smo i snažne podrške države Srbije ubrzanom razvoju  novih tehnologija i čudesnih rezultata  koji čini spoj nauke i privrede. Taj spoj vidljiv je i na ovom fakultetu, zaposleni su uvek spremni da odgovore potrebama privrede rešavajući konkretne probleme iz prakse.

Interesovanje za upis je nešto veće u poslednjih nekoliko godina, a u planu je i otvaranje smera arhitekture i to u skorije vreme,poručuju  iz ove obrazovne ustanove. 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena