instagram
 
instagram

Društvo

Fizički neaktivne osobe u većem riziku od prevremene smrti

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 10. maj 2024. • 12:50 •

Fizički neaktivne osobe u većem riziku od prevremene smrti

Jedna od četiri odrasle osobe i tri od četiri mlade nisu dovoljno fizički aktivne, a nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao vodeći faktor rizika za hronične bolesti, upozoravaju stručnjaci povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti i podsećaju da se za dobro zdravlje odraslima preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci 60 minuta.

Fizička aktivnost podrazumeva svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije i uključuje aktivnosti u slobodno vreme, kao i fizičku aktivnost u toku obavljanja poslova u kući i na radnom mestu. Osobe koje su fizički neaktivne imaju 20 do 30 odsto veći rizik od prevremene smrti, a neaktivnost je odgovorna i za četvrtinu slučajeva raka dojke, debelog creva i dijabetesa, te za trećinu srčanih bolesti, kaže dr Mirjana Dakić iz Centra za promociju zdravlja i navodi da posebno zabrinjava trend primetan u mlađoj popoluaciji, koja sve više vremena provodi ispred ekrana.

„Istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022.godine pokazuje da samo 31% učenika u 5. i 7. razredu osnovne škole i 1. razredu srednje škole imaju preporučeni nivo fizičke aktivnosti od 60 minuta svakog dana. Dečaci su u svim uzrastima aktivniji od devojčica, a sa uzrastom opada broj fizički aktivne dece kod oba pola, posebno kod devojčica. Tako u 1. razredu srednje škole samo 16% devojčica ima preporučenih 60 minuta fizičke aktivnosti svaki dan“ – ističe dr Dakić.

Kada su odrasli u pitanju, istraživanja pokazuju da sede u proseku 4,7 sati dnevno, a u izvođenju aerobnih aktivnosti u trajanju od barem 150 minuta nedeljeno učestvuje svega 11 odsto. Stručnjaci podsećaju i da je važan faktor fizičke aktivnosti i optimalna hidriranost organizma.

„Jako je važno da tokom fizičke aktivnosti, gde gubimo više tečnosti nego u mirnom stanju, da se ta tečnost adekvatno nadoknadi. Često neki umor koji svi osećamo kada smo intenzivno fizički aktivni nije zapravo umor koji nastaje od rada mišića, već umor koji nastaje od nedovoljne količine vode u organizmu“- napominje dr Karolina Berenji, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju.

U obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti uključio se i Savez „Sport za sve“, koji će tokom maja organizovati nekoliko dešavanja posvećenih sportu i vežbanju.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti ustanovljen je 2002. godine i obeležava se 10.maja sa ciljem podizanja svesti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena