instagram
 
instagram

Društvo

Kako do „zero waste” standarda u Regionalnoj deponiji?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 4. jun 2024. • 13:17 •

Kako do „zero waste” standarda u Regionalnoj deponiji?

Šta donosi novi Zakon o upravljanju otpadom, gde privrednici koji se bave proizvodnjom mogu da ga odlažu, te koji su kapaciteti Regionalne deponije - bile su neke od tema konferencije o upravljanju otpadom. Učesnici poručuju da je cilj uspostavljanje mreže i veće saradnje privrednika i operatera koji bi u krajnoj liniji doveo do cirkularne ekonomije i postizanja „zero waste“ standarda.

Regionalna deponija poseduje integrisanu IPPC dozvolu za odlaganje neopasnog industrijskog otpada, na osnovu koje otpad može da prima i od trećih lica, odnosno privrednih subjekata. Iako su dozvolu dobili pre godinu i po dana, malo je informacija o samom procesu, pa je to za privrednike i dalje nepoznanica, navodi direktor Regionalne deponije, dr Gligor Gelert.

„Radimo cirkularnu ekomoniju, znači generalno evropski ili svetski nivo standarda iz aspekta zaštite životne sredine svake godine traži pojačane kvote svakog tipa ili strukture otpada, da se to ispoštuje, da se smanje svi uticaji do maksimum „zero waste-a“ , koji je u još u nekoj budućnosti. Mi idemo prema toj tendenciji, u skladu sa našim tehnološkim mogućnostima u ovom trenutku. Moramo da informišemo i ostale subjekte i da nađemo adekvatno kontrolisano upravljanje i sa aspekta privrednih subjekata.“

Tokom prošle godine na bikovačku deponiju odloženo je između četiri i pet hiljada tona neopasnog industrijskog otpada, dodaje Gelert.

„Ove godine očekujemo malo više, naravno u tim nekim maksimalnim mogućnostima godišnjeg kapaciteta i one razlike koristimo da možemo da se otvaramo prema industrijskom otpadu do 70.000 tona.“

Konferenciju o upravljanju otpadom organizovali su Regionalna deponija, Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga i Grad Subotica. Predstavnici lokalne samouprave ističu da je cilj konferencije bio pokretanje dijaloga između privrednih društava koji se bave proizvodnom delatnošću i operatera koji rade u procesu upravljanja otpadom, imajući u vidu sve veći broj propisa kojima se reguliše odlaganje različitih vrsta otpada.

„S obzirom da posebna pravila važe i za privredne subjekte, imaju razne mogućnosti i Regionalna deponija nije jedina destinacija za razne vrste otpada, postoji reciklaža, imamo veliki broj operatera na teritoriji Srbije. Tako da je naš cilj da uspostavimo kontakt, napravimo jednu mrežu i da ubuduće oni operateri koji nisu znali za ove mogućnosto, koji još nisu našli odgovarajućeg operatera, kome da predaju razne vrste otpada, da ubuduće to nađu i da smanjimo otpad na Regionalnoj deponiji“ – poručila je članica Gradskog veća za komunalnu delatnost i razvoj, Čila Goli.

Na konferenciji je bilo reči o tehničko-tehnološkoj celini tretmana i odlaganja komunalnog otpada u bikovačkom kompleksu, upravljanju građevinskim otpadom na osnovu zakonskih odredbi i tehničko-tehnoloških mogućnosti recikliranja, upravljanju ambalažnim otpadom, cirkularnoj ekonomiji, te kriterijumima za prihvatanje neopasnog industrijskog otpada.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena