instagram
 
instagram

Društvo

Stanarska sloga na delu: Još jedna ugradnja lifta

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 27. jun 2024. • 11:30 •

Stanarska sloga na delu: Još jedna ugradnja lifta

Nakon što su stanari zgrade u Kumičićevoj broj 20 prošle godine odlučili da finansiraju ugradnju lifta, na njihov primer ugledale su se i komšije iz zgrade na broju 11, gde je nakon opsežnih priprema, počela ugradnja. Reč je o hidrauličnom liftu za pet osoba ili nosivosti do 375 kilograma, koji će biti završen do kraja leta, nakon čega sledi tehnički prijem.

Saša Tanasković stanuje u petospratnici bez lifta gotovo deset godina. Kako ističe, lift će svim stanarima značiti mnogo, naročito jer je većina starija, a upravo je on bio taj koji je pre dve godine, dok je bio upravnik zgrade, pokrenuo inicijativu.

„Znači nam puno, kako ne znači. Ja sam tu među mlađima, ali i ja idem stariji i meni će za koju godinu biti teže da se penjem, pošto stanujem na četvrtom spratu,“ vali Saša.

Prvi lift u starijoj zgradi ugrađen je krajem prošlog leta, što je po rečima profesionalnog upravnika Marija Rudinskog imalo takav odjek, da su se zainteresovale i druge stambene zajednice iz Kumičićeve ulice. Odluka je doneta većinom glasova vlasnika – za je bilo njih 16 od 20 stanova, koliko ih ima u stambenoj zajednici.

„Lift koji je ugrađen pre nepunih godinu dana radi bez problema, servisira se redovno i jednom godišnje se vrši tehnička kontrola, stanari su izuzetno zadovoljni i to je uticalo na kompletnu ulicu, kao što vidite, već je ugradnja drugog lifta, u pregovorima smo i za treći lift ovde u Kumičićevoj ulici,“ objašnjava Rudinski.

Vrednost investicije je nešto više od pet miliona dinara, a i ovaj lift, kao i prethodni, realizovaće se zahvaljujući pozajmici od Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

„Stambena zajednica je, u saradnji sa upravnikom, uz odličnu koordinaciju sa vlasnicima posebnih delova stambenih zajednica, donela odluku, udružili su sve snage i odlučili se za izgradnju putničkog lifta. Vrednost lifta je oko 5.300.000,00 dinara, stanarima je odobrena pozjamica na period od četiri godine, međutim, oni su još krajem prošle godine počeli sa dodatnim udruživanje sredstava kako bi obezbedili 30 odsto od vrednosti investicije, kako bi mogli da dobiju pozajmicu,“ objašnjava Slobodanka Nikolić, šefica Službe stanovanja

Nakon što se završe radovi u ovoj zgradi, sledi još jedna ugradnja lifta nekoliko zgrada niže, a u planu za sledeću godinu, za sada je  još jedna stambena zajednica u Subotici.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena