instagram
 
instagram

Društvo

Za subvencije za energetsku efikasnost ove godine 37,5 miliona dinara

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 28. jun 2024. • 13:45 •

Za subvencije za energetsku efikasnost ove godine 37,5 miliona dinara

Ugovor između Grada Subotice i Ministarstva rudarstva i energetike je potpisan, pa će Subotičani i ove godine moći da konkurišu za subvencionisano podizanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za te namene opredeljeno je ukupno 37,5 miliona dinara, a kako bi građanima pružili dodatne informacije u vezi sa subvencijama resorno ministarstvo je organizovalo i tribinu u Gradskoj kući.

Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo je niz od 12 tribina pod nazivom „Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?“ namenjenih građanima, na kojima su mogli da saznaju kako da se prijave, te koje su prednosti ulaganja u energetsku efikasnost. Neki od Subotičana sa kojima smo razgovarali žele da ulože u solarne panele, drugi da zamene prozore, dok neke pak interesuje da li mogu da dobiju subvencije i za stambene zgrade.

„Nisam nikada konkurisao, ali bih voleo i konkretno me zanima kako ide apliciranje za solarne panele“ – kaže Nikola Mirković.

„Zanima me da li možemo da promenimo stare prozore za nove, tj da dobijemo subvencije za prozore. Nisam se ranije prijavljivala“ – dodala je Jelica Ristić.

„Krov smo napravili, sama stambena zgrada naša je napravila krov, 1.700.000 dinara smo uložili. To smo već otplatili sve, tako da sad želimo da uradimo fasadu i oluke, pa ćemo videti šta nude“ – veli Milorad Grbić.

Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“ realizuje se u saradnji sa Svetskom bankom i trajaće do 2027.godine, podseća pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene, Maja Vukadinović i dodaje da su ove godine ugovori potpisani sa 137 jedinica lokalne samouprave.

„Od kojih su 44 jedinice lokalne samouprave opredelile sredstva i za socijalno ugrožene kategorije, što je novina u odnosu na prošlogodišnji javni poziv, tako da će ove kategorije građana ove godine imati mogućnost da učestvuju u programu i njima će biti dodeljene subvencije čak do 90 odsto. Očekujemo i da javni poziv za građane ove godine budu raspisanii već u narednim nedeljama“- istakla je Vukadinović.

U Subotici su u prethodne tri godine energetski unapređena 333 domaćinstva za šta je bilo izdvojeno 50 miliona dinara, pojašnjava sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić. Na taj način smanjeni su izdaci za energente, ali i emisija štetnih gasova, a građani su najviše bili zainteresovani za zamenu stolarije. Javni poziv će biti raspisan i ove godine i to u ukupnom iznosu od 37,5 miliona dinara, od čega su sredstva lokalne samouprave 15 miliona, a ostatak je obezbedilo Ministarstvo.

„Ugovor za realizaiciju u ovoj godini je potpisan, uslediće pripreme vezano za sam konkurs, tj- javni poziv koji očekujemo da će biti u toku leta i raspisan i da će svakako građani biti blagovremeno obavešteni o svim kriterijumima, a samom tribinom će se približiti onima koji došli, ali i široj javnosti najvažniji fokusi koji će biti obuhvaćeni ovim pozivom“ – kaže Vukelić.

Nakon Subotice, tribine će biti održane i u Staroj Pazovi, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Požegi, Svilajncu, Kruševcu i Užicu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena