instagram
 
instagram

Društvo

Stolarska radionica Kasa Atile vraća u život zaštićene objekte

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 2. jul 2024. • 11:10 •

Stolarska radionica Kasa Atile vraća u život zaštićene objekte

Zamena prozora i vrata na objektima pod zaštitom države nije ni malo jednostavni ni laka – moraju da budu po uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika i da budu identični originalnim, ali i da ispunjavaju savremene standarde. Upravo takvu stolariju izrađuje radionica Atile Kase iz Stare Moravice, koja se usko specijalizovala za prozore i vrata koji su izgledom identični onima koji su se pravili pre sto i više godina.

Nova-stara stolarija na Žutoj kući, u Skupštini grada i Gradskoj biblioteci u Subotici, na železničkim stanicama u Horgošu, Bačkim Vinogradima, Novom Žedniku i Naumovićevu - ovo su samo neki od projekata kompanije „KASZAATTILA“. Međutim, kako priča vlasnik, počeci sežu dvadeset godina unazad, kada su se bavili uobičajenim stolarskim poslovima, poput izrade kuhinja i nameštaja.

„Kako je vreme prolazilo, sve više smo radili samo vrata i prozore i uvideli smo da sve više poslova dobijamo na objektima koji su pod zaštitom. Počeli smo u Zrenjanjinu pre otprilike deset godina na objektu De Notre Dame i tamo smo uvideli da nam to baš dobro ide i da nam prija, pošto je bio veći posao. Bilo je četiri vrste prozora i bilo je izazovno, jer svaka zgrada ima svoj stil,“ priseća se Atila.

Kada se radi za objekte koji su spomenici kulture, prozori i vrata se ne restauriraju, već se izrađuju potpuno novi, ali po uzorku na originalne. Iako se sama okna izrađuju mašinski, rezbarija se radi kao nekad – ručno.

„Nama u Zavodu kažu da mora na izgled da bude identično. Na primer, stojimo ispred zgrade koja je oronula, ali sve mora da bude isto što se tiče rezbarije i boje. Ali, mora da zadovoljava standarde koji se tiču energetske i zvučne izolacije. Mi imamo ateste za sve naše proizvode,“ navodi naš sagovornik.

Radionica je trenutno puna maslinasto zelenih prozora i vrata, jer je reč o najvećem projektu koji su do sada radili – zamena kompletne stolarije na Železničkoj stanici u Subotici, što je, kada je reč samo o prozorima, više od 140 komada.

„Najveći posao mi je trenutno Železnička stanica u Subotici, gde smo dobili zamenu svih unutrašnjih i spoljašnjih vrata i prozora. Najveći izazov je bio u Senti, Mala sinagoga, na tom objektu smo sve mi radili, kao i Gradska kuća u Subotici, gde smo uradili dvadeset novih vrata. Tamo je bilo interesantno da su unutrašnja i spoljašnja vrata različite boje i različitih motiva,“ veli Atila.

Osim širom Vojvodine, radionica Atile Kase dobijala je poslove i van granica – u Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj... Ipak, uskoro je u planu najizazovniji projekat do sada, a to je izrada prozora za manastir Hilandar. Atila je već bio i uzeo mere za 14 prozora i nekoliko vrata, ali trenutno čeka odobrenje monaha.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena