instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Postignut dogovor poljoprivrednika i Grada

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 19. mart 2024. • 11:44 •

Postignut dogovor poljoprivrednika i Grada

Nakon prošlonedeljnih pregovora, predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Subotice juče su se ponovo sastali sa gradskim rukovodstvom da bi se konkretizovale mere podrške za 2024.godinu. Kako navode, zahtevi su usaglašeni, te je konačno odlučeno kako će 50 miliona dinara podrške biti utrošeno.

U budžetu Grada za ovu godinu opredeljeno je 50 miliona dinara kao vid podrške lokalnim poljoprivrednicima, a pitanje kako će sredstva biti raspoređena bilo je tema pregovora u proteklom periodu. Dogovor je konačno postignut, a prema rečima Marinka Kujundžića iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice gotovo u potpunosti uvažen je dopis koji su Gradu uputili u decembru prošle godine.

„22 miliona je za mehanizaciju, 7,5 miliona je za osiguranje, 3 milliona je za analizu zemljišta, takođe 3 miliona za veterinarske usluge, 3 miliona osemenjavanje, 3 miliona za manifestacije, 2 miliona će ići za edukaciju koju će Poljoprivredna savetodavna i stručna služba raditi, konkretno što se tiče e-agrara.“

Grad će sa 10 miliona dinara subvencionisati poljoprivredne kredite za obrtna sredstva  u visini od 9 odsto, dodaje Kujundžić i napominje da su određeni kompromisi ipak učinjeni, a tiču se pre svega osiguranja.

„Vratili smo mehanizaciju, znači neće biti subvencionisanja kupovine poljoprivrednog zemljišta nego subvencionisanje mehanizacije, odobreno nam je 22 miliona, tražili smo 23, tako da smo sa tim zadovoljni. Ove neke mere što su bile, veterinarske usluge, gde smo ukazali na neke nedostatke i to je usvojeno. Jedino što nismo uspeli, nije da smo nezadovoljni, ali generalno toliko smo imali sredstava koliko smo imali, jeste osiguranje useva. Znači tu neće moći veliki broj poljoprivrednika da ostvari ovaj povrat iz razloga što ima samo 7,5 miliona dinara. Mi smo tu hteli malo više sredstava, ali treba vam, treba tamo, na kraju jedna ta mera se morala žrtvovati nekako za ovu godinu. Međutim kako bude sve kako treba ove godine, imamo neko obećanje da bi sledeće godine moglo biti više sredstava, pa bismo mogli i tu meru da zadovoljimo.“

Predlog dogovorenih mera podrške Grad bi trebalo da pošalje na odobrenje republičkom nivou vlasti, nakon čega je potrebno da ih usvoji i Skupština grada. Tek nakon toga biće raspisani konkursi, dodaje Kujundžić.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena