instagram
 
instagram

Privreda

Zahvaljujući obuci, osobe sa invaliditetom lakše do posla

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 28. februar 2024. • 12:16 •

Zahvaljujući obuci, osobe sa invaliditetom lakše do posla

Osnovnu informatičku obuku, koja je u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje organizovana od decembra do februara, uspešno je završilo deset osoba sa invaliditetom. Polaznicima su svečano uručeni sertifikati.

Polaznici osnovne informatičke obuke za osobe sa invaliditetom su tokom 92 časa, koliko je trajala obuka, savladali znanja iz oblasti osnova korišćenja računara, interneta, obrade teksta, tabelarnih kalkulacija i prezentacije. Među deset nezaposlenih lica, koja su uspešno završila obuku je i Jasminka Krivić. Kako kaže, nada se da će joj to pomoći da pronađe odgovarajući posao.

„Dosta sam uspela da savladam, jeste da sam imala neko predznanje, ali sam jako puno naučila ovde i ja se nadam da će mi pomoći u pronalaženju nekog posla koji je adekvatan za moje godine, za moje stanje i da će mi biti puno lakše. Nezaposlena sam više od pola godina“ – ispričala je Jasminka.

Obuku su pohađale osobe sa završenom srednjom školom i  stepenom invalidnosti procena jedan, pojašnjava savetnica za osobe sa invaliditetom, Suzana Jambor.

„Taj njihov stepen invalidnosti znači da su oni zapošljivi pod osnovnim uslovima, nije potrebno prilagođavanje radnog mesta, a veoma je široka paleta poslodavaca koji traže radnike upravo iz ove kategorije. Što se tiče same obuke, njima će mnogo značiti, jer je povećala njihove veštine i znanja i oni sada u svojim radnim biografijama mogu da dodaju da su osposobljeni za rad na računaru.“

Cilj obuke je bio da lica sa invaliditetom budu konkurentnija na tržištu rada, ističe Suzana i dodaje da postoji mogućnost organizovanja i specijalističke informatičke obuke, ukoliko se ukaže potreba, kao i obuke za učenje stranih jezika.

 „Nacionalna služba za zapošljavanje će i dalje biti uz njih, sve do momenta dok se ne zaposle, da li uz posredovanje, da li uz povezivanje direktno sa poslodavcima, uz još možda neke obuke, uz programe zapošljavanja. Očekujemo da se otvore programi zapošljavanja gde stimulišemo poslodavce da zapošljavaju lica upravo iz ove kategorije nezaposlenih. Nadam se što skorijem njihovom zapošljavanju“ – poručila je Suzana.

Izvođač obuke bila je Agencija „Akademija“ iz Čačka, a časovi su bili organizovani u prostorijama Gimnazije „Svetozar Marković“.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena