instagram
 
instagram

Privreda

Ugostitelji traže definisanje kaznene politike inspekcijskih službi

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 29. februar 2024. • 12:35 •

Ugostitelji traže definisanje kaznene politike inspekcijskih službi

Oko dvadeset odsto ugostiteljskih objekata u proteklom periodu bilo je zatvoreno, a pojedini nakon što im je istekla kazna nisu uspeli da ponovo otvore lokale, kažu iz Udruženja ugostitelja Subotice i ističu da inspektori najstrožu kaznu u većini slučajeva izriču zbog manjih nepravilnosti u radu. Zbog toga pokreću inicijativu sa ciljem da se kaznena politika ublaži i tako olakša poslovanje.

U poslednje dve godine u Subotici je primetno učestalo zatvaranje ugostiteljskih objekata, ističu iz Udruženja ugostitelja i napominju da je slična situacija primetna i kada su druge delatnosti u pitanju. Ono što je, kažu, problematično jeste što se sankcije izriču i kada greške nisu namerne, pa svaki propust vodi zatvaranju.

„Gotovo za svaku grešku koja se desi se zatvara objekat, i za neizdavanje računa i za par stotina dinara viška u kasi ili manjka u kasi, za višak ili manjak jednog ili dva pića u frižideru, što svi znamo da vrlo lako postoji mogućnost da ugostitelji mogu greškom da izdaju koka-kolu, a otkucaju  šveps ili tako nešto, zbog čega stanje ne štima. Tako da smatramo da to nije nešto što bi trebalo da dovede do zatvaranja lokala, pogotovo što znamo da zatvaranje lokala dovodi u pitanje da li će objekti moći posle se oporave od svega toga i  dovode u pitanje egzistenciju zaposlenih i ljudi koji drže te objekte, to nije mali broj zaposlenih“ – kaže predsednik udruženja, Vjekoslav Ostrogonac.

Ostrogonac podvlači da ugostitelji žele da rade po zakonu, ali kako zatvaranje nije dobro nije za jednu stranu, subotičko udruženje pokrenulo je inicijativu koja za cilj ima definisanje sugestije koju će uputiti nadležnim organima da se sankcije izriču u skladu sa uočenim propustima.

„Želimo da isto tako budemo izjednačeni sa svima ostalima u smislu da znamo šta je to greška, a šta je to namera i koja kazna proizlazi iz greške, a koja iz namere. Smatramo da zatvaranje objekata nije način. Obično pored zatvaranja ima i plaćanje kazne, svi znamo da zatvarati objekat na petnaest dana, pogotovo ako je to druga greška u tri meseca, je nešto što sigurno taj objekat više ne može da vrati u normalnu funkciju i već smo došli u situaciju da su neki lokali posle određenih zatvaranja prestali da rade.“

Osim poreske, problem postoji i sa drugim inspekcijama koje takođe posežu za sličnim rešenjima, dodaje Ostrogonac i podseća da kaznena politika nije jasno definisana, što i omogućava takva rešenja.

„Mi više ne znamo šta su određene kazne za određena dela koja se naprave. Znači nismo neko ko želi da legalizuje bilo šta što nije ispravno i što nije po zakonu, ali isto tako želimo da se jasno zna kakva je kazna za šta, ne možemo da imamo istu kaznu, kao što i u svim zakonoma imamo različite kazne za različite prekršaje. Mi moramo jasno znati kako ćemo biti sankcionisani.“

Subotičko Udruženje okuplja većinu ugostitelja iz našeg grada i ima više od stotinu članova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena