instagram
 
instagram

Turizam

Veliko interesovanje za letovanja, vansezonske ponude popunjene

RTV Subotica • Silvia Martinović • 30. januar 2024. • 13:24 •

Veliko interesovanje za letovanja, vansezonske ponude popunjene

Kada su letovanja u pitanju, turisti iz naših krajeva najviše biraju severni region Grčke, i to van sezone. Upravo su ti aranžmani i najjeftiniji, pa su u nekim terminima već popunjeni svi kapaciteti. Među najpopularnijim destinacijama su i Hrvatska i Turska, ali još uvek je dosta veliko interesovanje i prema albanskom primorju.

Poskupljenje u svim segmentima života uticalo je i na turizam, pa su aranžmani ove godine nešto skuplji nego ranije - od 10-20 posto -, ali zato postoje razne akcije i popusti, pa neke „first minute“ ponude možemo ugrabiti i do čak 40 posto jeftinije - ističe Boris Tot, vlasnik turističke agencije.

- Najveći broj aranžmana, zaista slobodno mogu da kažem, prodaje se u toku zime. Mi smo već i negde na ivici Sajma turizma, koji će biti održan negde u drugoj polovini februara, tada se ponovo očekuju neke akcije, ali u svakom slučaju mogu da kažem da je veliki broj aranžmana već prodat. Svakako je savet putnicima da pored toga da treba da odaberu agenta u kojeg imaju poverenja, treba da znaju da upravo u ovom periodu imaju i najveći izbor aranžmana.

Za vreme pandemije je Albanija bila daleko najpopularnija destinacija kada su letovanja u pitanju, a mnogi i ove godine biraju ovaj deo Jadranskog mora.

- Trenutno ne vidimo da je baš tolika potražnja kao što je to bilo ranijih godina, kada se recimo nije moglo putovati bez određenih dozvola u druge mediteranske države, ali pozitiva jeste da je taj broj putnika koji su bili u Albaniji, u stvari uglavnom donelo neko dobro iskustvo, tako da Albanija jeste i dalje dosta tražena, i trenutno deluje kako će dobar deo putnika svoj odmor provesti u Albaniji ili u Bugarskoj.

Od ove godine novina je i centralni sistem svih podataka i ugovora o putovanju, što daje dodatnu bezbednost putnicima - objašnjava Boris Tot.

- On ima određene prednosti u odnosu na raniji način ugovora. Putnici i dalje sklapaju ugovore o putovanju kod turističkih agencija, međutim, turističke agencije sve te podatke unose u centralni sistem. Svaki ugovor o putovanju vezan je za jedinstveni broj, i naravno putnici kao individualci putem svojih elektronskih naloga mogu da provere da li je taj ugovor zaista i registrovan.

Ponude van sezone, dakle krajem maja-početkom juna, ili krajem septembra-početkom oktobra uglavnom biraju stariji sugrađani, ne samo zbog cene, već i zbog toga što su u tim terminima manje gužve. Najčešće se u tom periodu bira Grčka, i to autobuskim prevozom. A kada gledamo letovanja uopšteno, Hrvatska je ponovo među najpopularnijim destinacijama i zbog blizine, a i zato što se do većine primorskih naselja može lako stići i sopstvenim prevozom, auto-putem. Kada su malo egzotičnije destinacije u pitanju, Turska je svakako apsolutno na prvom mestu, a mnogi biraju i Egipat.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena