instagram
 
instagram

Turizam

Mađarska i Srbija unapređuju turizam uvođenjem veštačke inteligencije

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 1. jul 2024. • 13:30 •

Mađarska i Srbija unapređuju turizam uvođenjem veštačke inteligencije

Potpisivanjem sporazuma između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ekonomskog fakulteta u Subotici, te Evroregionalne razvojne agencije DKMT Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, počeo je projekat „Smart tourism: The joint future od Pannonian region“ Srbija-Mađarska, koji će koristiti veštačku inteligenciju u svrhu turizma. Svaki posetilac ovog regiona će na taj način moći da dobije posebno kreiranu rutu obilaska na osnovu vlastitih interesovanja, pola i starosti. Potpisnici ističu da prvi u regionu započinjemo takvu inovaciju u turizmu, te da je vrednost projekta oko 1.300.000 evra.

Nosilac projekta koji za cilj ima uvođenje tekovina pametnog turizma u region Vojvodine i koji je finansiran sredstvima Evropske unije je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Plan je da se kreiranjem pametne turističke platforme napravi novi turistički model koji će dovesti do razvoja pametnog turizma u obe zemlje.

„Ovo je ogroman iskorak u budućnost, ovo je prvi projekat u ovom regionu, uključujući sve ostale balkanske zemlje, gde tri subjekta kreiraju zajedničku turističku ponudu, brišu granicu između dve države i kreiraju zajedničku turističku ponudu uz upotrebu veštačke inteligencije. Ja sam, kao neko ko je na čelu Sekretarijata na to duboko ponosan, ovo je prvi korak za koji ne znamo tačno gde će nas u godinama pred nama odvesti, ali znamo sigurno da će nas ovaj projekat pozicionirati na vrhu svih zemalja u regionu, jer smo prvi koji ovo rade“ – poručio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

Na teritoriji regije biće ukupno 16 punktova na kojima će turisti uz upotrebu veštačke inteligencije i platforme koja će nastati kao rezultat projekta moći praktično da dobiju digitalnog turističkog vodiča, koji će im pružiti personalizovanu ponudu za obilaske.

„Ako recimo u sistem pohranim podatke o sebi, da sam u četrdesetim, da sam vegan, da volim folklor i slične parametre, veštačka inteligencija će tada predložitii određeni meni i program i raspored na osnovu koga ću moći da posetim ovu oblast“ - pojašnjava Ester Čokaši, iz Evroregionalne razvojne agencije DKMT Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

Projekat će trajati 24 meseca, a operativnu i profesionalnu podršku prilikom izrade platforme pružiće Ekonomski fakultet u Subotici.

„Naš cilj je da primenom veštačke inteligencije izgradimo jednu platformu koja će zapravo biti osnova za razvoj pametnog turizma. Dakle ova prekogranična saradnja ima za svrhu da poveže Panonsku regiju, da na neki način pokušamo da rešimo određene nedostatke i slabosti koje postoje u funkcionisanju turizma danas, da osnažimo, izdignemo na viši nivo, da on bude primeren razvoju turizma kakav je u razvijenim evropskim državama“ – dodala je prof. dr Ivana Medved, prodekanica za finansije na Ekonomskom fakultetu.

Nakon završetka platforme predviđeno je i njeno testiranje dovođenjem influensera iz zapadnoevropskih gradova, a plan potpisnika je da se u budućnosti ona proširi i na druge države regiona.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena