instagram
 
instagram

Zdravlje

Inovativni lekovi za rak dojke dostupni i kod nas

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 21. mart 2024. • 13:13 •

Inovativni lekovi za rak dojke dostupni i kod nas

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke održana je tribina „Razgovor o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“ na kojoj je bilo reči o ranoj dijanostici, te mogućnostima savremene terapije. Kako su učesnice poručile, mamografija je zlatni standard za rano otkrivanje, te se uskoro očekuje pokretanje skrining programa, a u našoj zemlji dostupni su i inovativni lekovi.

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena, a karakteriše ga visoka stopa smrtnosti, navodi načelnica Odeljenja onkologije, dr Dragica Štrbac Čizmarević i dodaje da prognoza bolesti zavisi od dva faktora – stadijuma bolesti u kom se pacijentkinja javi i agresivnosti tumora. Iskustva pokazuju da se svega jedna trećina žena javi u ranom, a dve trećine u odmaklom stadijumu bolesti, kada je pre operacije potrebna i hemioterapija i biološka terapija.

„Ukoliko se rano otkrije, lečenje je hirurgija, eventualno radioterapija i hormonska terapija, ali zaista možemo reći da je ključ izlečenja rano otkrivanje, a prevencija i uticaj na moguće faktore rizika je jako bitno da do karcinoma dojke i  ne dođe, jer mi ne znamo pravi uzrok karcinoma dojke. To nije uzročno-posledično kao kod HPV i raka grlića materice, već kod karcinoma dojke mi možemo da se pozovemo samo na faktore rizika, na koje je moguće uticati.“

Dr Štrbac Čizmarević navodi i da se starosna granica pojave karcinoma dojke pomera ka sve mlađim kategorijama, pa oboljevaju i žene u tridesetim godinama života. Kada je lečenje u pitanju, u Srbiji postoje inovativni lekovi, a novine poput biološke, imunoterapije i target terapije od izuzetnog su značaja za rani karcinom dojke.

„Tako da za rani karcinom dojke, to znači za operabilni karcinom dojke koji treba posle operacije da prima neku terapiju imamo sve što ima svuda i u svetu, što mnoge evropske države nemaju. Nemamo još sve lekove za lokalno uznapredovali i metastatski oblik karcinoma dojke, ali primena inovativnih lekova u budućnosti, sa organizovanim skriningom sigurno da će značajno uticati na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke i omogućiti da ova opaka bolest ne bude smrtonosna, nego da se na ovaj način, ovakvim lečenjem može prevesti u hronični tok, kao sve druge nezarazne bolesti“ – zaključila je dr Štrbac Čizmarević.

Mamografija predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke, a organizovani skrining program ponovo bi trebalo da krene, kaže radiolog dr Irena Sabo Vojnić i podseća da je Opšta bolnica prošle godine dobila novi mamograf.

„Očekuje se za vrlo kratko vreme da će se ponovo odvijati, to su žene od 50 do 69 godina starosti, koje zapravo nemaju nikakave tegobe i koje dobijaju poziv i dolaze na rendgen odeljenje u Opštu bolnicu Subotica.“

Dok se mamografija radi od četrdesete godine starosti, na ultrazvuk dojki mogu da dođu i mlađe žene i to sa uputom ginekologa ili hirurga, dodaje Sabo Vojnić.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena