Yunet
 

Društvo

Bratimljenje Pančeva i Dongguana

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. maj 2024. • 16:33 •

Bratimljenje Pančeva i Dongguana

Delegacija Grada Dongguana, Narodne Republike Kine posetila je Pančevo radi potpisivanja Povelje o bratimljenju dva grada. Potpisivanjem povelje jača se prijateljstvo i proširuje ranije uspostavljena diplomatska saradnja i dvosmerna razmena Pančeva i Dongguana.

Gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović i zamenik gradonačelnika grada Dongguana i član Stalnog komiteta Komunističke partije Kine, Sing Ven Đu potpisali su u Pančevu Povelju o bratimljenju, na osnovu prethodno potpisanog Sporazuma o razvoju prijateljskih odnosa i saradnji između ova dva grada. Pre potpisivanja održan je sastanak na kome je bilo reči o planovima za dugoročnu saradnju dva grada. Narodna Republika Kina i grad Dongguan imaju za cilj da osnaže i prodube veze sa Pančevom, kao i celom Srbijom, istakao je Sing Ven Đu.

-Sporazum pobratimskih gradova dongguana i pančeva podrazumeva olakšanu dvosmernu razmenu i saradnju u oblastima industrijskog i tehnološkog razvoja, privrede i trgovine, sporta, turizma, ali i nauke i kulture. na ovaj način promovišemo ekonomski i društveni razvoj naših država i doprinosimo prijateljskim odnosima Srbije i Kine.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, istakao je da je Pančevo industrijski grad koji teži daljem razvoju i napretku. Potpisivanje povelje je istorijski trenutak i predstavlja simbol proširenja diplomatske saradnje u oblasti privredno-tehnološkog razvoja, ali i na poljima kulture, sporta i turizma, naveo je Stevanović.

– Zaista mislim velika stvar i veliki korak koji smo uradili. Mi ćemo se u budućnosti truditi da most koji gradimo što više koristimo, kako bismo u naš grad privukli stanovništvo Kine, ali i našim ljudima omogućili šansu da u Kini ostvare svoje ciljeve u bilo kojoj oblasti, bilo da je reč o privrednoj, kulturnoj, sportskoj, obrazovnoj razmeni, što je veoma važno za grad Pančevo, rekao je gradonačelnik Pančeva.

Do povezivanja grada Pančeva i Dongguana došlo je na inicijativu Marka Jagodića, Pančevca koji trenutno živi u Dongguanu, dodao je Stevanović. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici kompanija i preduzeća Dongguana, kao i predstavnici Gradske uprave Pančeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena