Yunet
 

Kultura

Održana promocija knjige „Vojlovički stoslov”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. maj 2024. • 16:44 •

Održana promocija knjige „Vojlovički stoslov”

Promocija svečanog izdanja knjige „Vojlovički stoslov”, koja je pre nekoliko dana izašla iz štampe, upriličena je u Kulturnom centru Pančevo, a povodom Đurđevdana, slave manastira Vojlovica. U ovoj verskoj ustanovi u toku pre podneva sečen je slavski kolač i održana svečana liturgija.

Na početku promocije knjige „Vojlovački stoslov”, koja je održana u Kulturnom centru Pančevo, prisutne je pozdravio iguman Manastira Vojlovica Teodor Vuković, koji je govorio o životu, delu i vrlinama Svetog vladike Nikolaja. Kako je objasnio ovo delo sastavio je, u vreme zatočeništva u Pančevačkom manastiru Vojlovica, Sveti episkop žički Nikolaj.

– Vladika Nikolaj Sveti gde god je bio svojom rečju i svojim delom trudio se da ostavi trag i da pokaže kako Srpski narod treba da živi u vremenu u kojem je on bio i danas u21. veku. On je igrom slučaja da kažem nažalost dve godine bio zarobljen u Manastiru Vojlovica u vreme od 42. do 44. godine.U to vreme mnogo je pisao i svojim molitvenim vapajima molio se za srpski narod. Jednu od knjiga koju je ostavio iza sebe i čiju večeras reč možemo čuti je “Vojlovički stoslov” kako ga je i on sam nazvao reč božija koja govori srpskom narodu kako treba da živi kako da nađe put spasenja i kako da uspostavi ravnotežu između onog duhovnog i telesnog, kako da raspozna ravnotežu između onoga što je država, između onog što je crkva, između onog što je želja i potreba, između onog što je nebesko i onog što je zemaljsko. Rekao je Jeromonoh Teodor Vuković iguman Manastira Vojlovica, rekao je Teodor Vuković, iguman manastira Vojlovica.

Manastir Vojlovica jedno je od važnijih kulturnih I duhovnih mesta koje je i spomenika kulture od izuzetnog značaja, istakla je Gordana Milenkov direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Pančevo

-Imamo zaista zadovoljstvo i radost da nam je u u gradu jedan takav zančajan spomenik kulture kako istoriski tako kulturno i sa aspekata istorije i uopšte od velikog nacionalnog značaja. Mi se brinemo o Manastiru Vojlovica sa stanovišta nepokretnih kulturnih dobara ali takođe pružamo podršku u ovako značajnim izdanjima , rekla je Gordana Milenkov- direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Pančevo.

Jeromonah otac Teodor zahvalio je svim prisutnima I istakao da je ova promocija važna za sve hrišćane.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena