Yunet
 

Društvo

Proslavljena slava Dobrotvorne ustanove Eparhije bačke „Vladika Platon Atanackovićˮ

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 7. maj 2024. • 00:00 •

Proslavljena slava Dobrotvorne ustanove Eparhije bačke „Vladika Platon Atanackovićˮ

U utorak Svetle sedmice, 7. maja 2024. godine, proslavljena je slava Dobrotvorne ustanove Eparhije bačke „Vladika Platon Atanackovićˮ – praznik Svetog Nikolaja Žičkog. Svetu Liturgiju u Sabornom hramu u Novom Sadu, kojoj je molitveno prisustvovao Episkop bački g. Irinej, služio je protojerej Vladislav Pajić, arhijerejski namesnik bečejski, uz sasluženje sveštenstva Eparhije bačke.

Posle zaamvone molitve, protojerej-stavrofor Branko Ćurčin je izvršio čin osvećenja slavskih darova koje su prineli delatnici Dobrotvorne ustanove Eparhije bačke „Vladika Platon Atanackovićˮ. Po izvršenom činu osvećenja slavskih darova Episkop bački Irinej se obratio sabranom vernom narodu i čestitao slavu delatnicima Dobrotvorne ustanove Eparhije bačke.

„Naša dobrotvorna ustanova se trudi – koliko je to moguće u ovim uslovima i vremenima u kojima živimo – da svedoči tu istu ljubav Hristovu koja je nadahnjivala ove svete ljude poput Vladike Nikolaja, velike ljude poput vladike Platona i sve druge koji znaju da vera bez delâ ljubavi je mrtva vera, lažna vera. Naravno, nas spasava vera, a ne naša dela. Međutim, naša dela su neophodna jer kroz njih govori i projavljuje se naša vera.

Ne može postojati vera koja je u suprotnosti sa našim ukupnim životom i delanjem, niti je pak naš život i delanje stvar nekog ideološkog opredeljenja ili nekih instrukcija nego ona je ustvari ovaploćenje same naše vere u Gospoda i vernosti Njemu i svetoj volji Njegovoj. Tako da ovom prilikom i ovim povodom želim da čestitam i onima koji se neprekidno trude u ustanovi Vladika Platon Atanacković, ali i svima koji joj pružaju podršku, koji pomažu njen rad na bilo koji način, i moralno i materijalno i molitvom i svojim doprinosom, prilozima i na sve moguće načine dostojne hrišćana i dostojne ljudi koji u Boga veruju. Neka Bog dâ da se ta delatnost na dobro naših bližnjih nastaviˮ, poručio je Preosvećeni Episkop bački dr Irinej.

Na kraju je Preosvećeni vladika Irinej uručio arhijerejske gramate priznanja gospođi Željki Todorović iz Novog Sada, g. Radetu Ćulumu iz Futoga, g. Nenadu Čikiću iz Novog Sada i Osnovnoj Školi „Dušan Radović“ iz Novog Sada, za odanost svetoj pravoslavnoj veri i ljubav prema svetoj Pravoslavnoj Crkvi, na delu pokazanu kroz pomoć i doprinos u duhu zadužbinarskih i dobrotvornih tradicija svetog Pravoslavlja u srpskom narodu.

Zahvalnice Dobrotvorne ustanove Preosvećeni vladika Irinej je uručio g. Stevanu Reparskom iz Novog Sada, g. Dušku Deviću iz Kaća, g. Nikoli Stamenkoviću iz Odžaka i osnovnim školama „Đorđe Natošević“ iz Novog Sada i „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke.

Izvor i foto: eparhijabacka.info

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena