Yunet
 

Izbori

Opština Bačka Palanka: Uvid u birački spisak do 17. maja

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 27. april 2024. • 00:00 •

Opština Bačka Palanka: Uvid u birački spisak do 17. maja

Opštinska uprava Opštine Bačka Palanka, na osnovu člana 9. Odluke o organizaciji opštinske uprave (“Službeni list Opštine Bačka Palanka” broj 5/2024-prečišćen tekst), člana 14. i 15. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije” br. 104/2009 i 99/2011), a u vezi sa Odlukom o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji („Službeni glasnik Republike Srbije” broj 36/2024). Opštinska uprava Opštine Bačka Palanka, dana 27. aprila 2024. godine,

objavljuje

OBAVEŠTENjE

o ažuriranju dela jedinstvenog biračkog spiska za područje Opštine Bačka Palanka, povodom raspisanih izbora za odbornike Skupštine opštine Bačka Palanka, koji će se održati dana 2. juna 2024. godine.

OBAVEŠTAVAJU SE GRAĐANI

sa prebivalištem na teritoriji Opštine Bačka Palanka, da do

17. maja 2024. godine do 24,00 časa

mogu izvršiti uvid u deo biračkog spisak za područje Opštine Bačka Palanka u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i podneti zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku nekih činjenica u biračkom spisku, uz ličnu kartu, i to:

u naseljenim mestima, Obrovac, Pivnice, u zgradama mesnih kancelarija kod šefa mesne kancelarije, a u Bačkoj Palanci, u zgradi Skupštine opštine, ulica Kralja Petra 1 16, kancelarija broj 3 prizemlje, kod ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska, gde je deo biračkog spiska za područje Opštine Bačka Palanka izložen na uvid, a naročito ako su građani-birači posle prethodnih izbora i zadnjeg ažuriranja biračkog spiska:

stekli punoletstvo ili će isto steći zaključno sa 2. junom 2024. godine izvršili promenu ličnog imena, stalno se nastanili na području Opštine Bačka Palanka ili –

izvršili promenu mesta prebivališta ili adresu stanovanja.

Obaveštavaju se građani da mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja

biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na

predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta na teritoriji opštine

Bačka Palanka.

Pravo na upis i promene u biračkom spisku imaju i interno raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji Opštine Bačka Palanka.

Uvid u birački spisak i pravo na podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska, od proglašenja izborne liste, imaju i podnosioci izborne liste uz priloženo ovlašćenje i potrebne dokaze, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani.

UVID u birački spisak građani mogu izvršiti svakog dana od ponedeljka do petka u vremenu od 0900 do 1400 časova i subotom od 1000 do 1300 časova u napred navedenim službenim prostorijama, kao i elektronskim putem na internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: https://upit.birackispisak.gov.rѕ unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno broju pasoša u odgovarajuće polje.

Građani se takođe obaveštavaju da posle zaključenja biračkog spiska, upis i promene u biračkom spisku mogu vršiti samo putem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a najkasnije 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora, podnošenjem zahteva neposredno ili preko Opštinske uprave Opštine Bačka Palanka.

U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške Opštinske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste, dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnost.

Obecná správa Obce Báčska Palanka, na základe článkuRozhodnutiao usporiadaní obecnej správy (,,Úradný vestník Obce Báčska Palanka”, čísla 5/2024 -prečistený text), článkov 14 a 15 Zákona o jednotnom zozname voličov („Úradný vestníkRepubliky Srbsko”, čísla 104/2009 a 99/2011), ohľadom Rozhodnutia o vypísaní voliebpre výborníkov Zhromaždenia miest a zhomaždenia obcí v Republike Srbsko („Úradný.vestník Republiky Srbsko”, čísla 36/2024), Obecná správa Obce Báčska Palanka, dňa 27apríla 2024 rokuzverejňujeOZNÁMENIEo aktualizácii časti voličského zoznamu územia Obce Báčska Palanka, ohľadomvypísaných volieb pre výborníkov Zhromaždenia Obce Báčska Palanka ktoré sauskutočnia dňa 2. júna 2024. roku.OZNAMUJE SA OBČANOMs bydliskom na území Obce Báčska Palanka, že do17. mája 2024. roku, do 24:00 hodinymôžu nahliadnúť do časti voličského zoznamu územia Obce Báčska Palankas cieľom skontrolovania osobných údajov a podať žiadosť o zápís, vyčiarknutie, zmenu,doplnenie alebo opravu jednotlivých údajov vo voličskom zozname, po predloženíaosobného preukazu, a to nasledovne:v osídlených mestách Obrovac, Pivnica, v budovách miestných kancelárií, u šéfaMiestnej kancelárie, a v Báčskej Palanke v budove Zhromaždenia obce, Kraľa Petra I. 16, kancelária číslo 3 na prízemí, u splnomocnenej osoby poverenej aktualizáciouvoličského zoznamu, kde je časť voličského zoznamu pre územie Obce Báčska Palankavystavená na nahliadnutie, najmä v prípadoch ak sa občania-voliči po predchádzajúcichvoľbách a poslednej aktualizácii volebného zoznamu:

stali plnoletými alebo sa stanú plnoletými včítane s 2. júna 2024. roku,vykonali zmenu osobného mena, natrvalo sa nasťahovali na územie Obce Báčska

Palanka, alebo

vykonali zmenu miesta bydliska alebo domovej adresy.

Oznamuje sa občanom, že môžu, najneskoršie 5 dní skôr dňa uzavretia voličskéhozoznamu podať žiadosť aby sa do voličského zoznamu vniesol údaj, že nanastávajúcich voľbách budú hlasovať v súlade s miestom bydliska na území obceBáčska Palanka.

Nárok na zápis a zmeny vo voličskom zozname majú aj vnútorne vysídlené osoby,s bydliskom na území Obce Báčska Palanka.

Právo na nahliadnutie do voličského zoznamu a právo podania žiadosti na zmenuvoličského zoznamu, po vyhlásenie volebnej listiny, majú aj podávatelia volebnejlistiny, z priložením splnomocnenia a potrebných dôkazov, podľa rovnakého postupuako to právo majú aj iní občania.

NAHLIADNÚŤ do voličského zoznamu občania môžu počas každého dňa odpondelku do piatku, od 0990 do 1400 hodiny aj v sobotu, od 1000 do 1300 hodinyv uvedených úradných miestnostiach, ako aj elektronickou cestou na webovej stránkeMinisterstva štátnej správy a lokálnej samosprávy, vpísaním údaju o rodnom čísleobčana a registračnom čísle osobného preukazu, alebočísla pasu dozodpovedajúceho políčka.

Občanom sa taktiež oznamuje, že po uzavretí zoznamu voličov, zápis a zmenyv zozname voličov môžu vykonať iba v Ministerstve štátnej správy a lokálnejsamosprávy, https://upit.birackispisak.gov.rs a to najneskoršie 72 hodiny pred dňom.ktorý je určený na uskutočnenie volieb, podaním žiadosti priamo aleboprostredníctvom Obecnej správy Obce Báčska Palanka.

V postupe vykonávania nahliadnutia do zoznamu voličov, osoba oprávnenáaktualizovať zoznam voličov, osoba poskytujúca technickú podporu okresnej správe aoprávnená osoba predkladateľa kandidátnej listiny, povinní sú postupovať v súlade sozákonom, ktorý upravuje ochranu osobných údajov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena