Yunet
 

Kultura

Omaž vrhunskim srpskim umetnicima na izložbi "Sedam decenija posvećenosti”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 2. maj 2024. •

Omaž vrhunskim srpskim umetnicima na izložbi

Umetnički doživljaj koji se ne propušta, izložba “Sedam decenija posvećenosti” je prilika da se ponovo otkriju klasici srpske umetnosti i da se uvidi kako se umetnička scena razvijala i evoluirala tokom proteklih sedam decenija. Ova izuzetna postavka, koja je svoju premijeru imala prošlog decembra u Beogradu, prvi put je dostupna ljubiteljima umetnosti u Kikindi. Izložba nudi jedinstven uvid u bogatstvo i raznovrsnost srpskog likovnog nasleđa, kroz dela koja predstavljaju različite umetničke pravce i periode koje su oblikovali domaći umetnici.

-„ Na izložbi su predstavljena najreprezentativnija dela koja se baštine u našoj umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije. Na izložbi se nalaze dela iz prve polovine dvadsetog veka, a ono što čini okosnicu cele izložbe su dela nastala na našoj čuvenoj manifestaciji ,,Narodnooslobodilačka borba u delima likovnih umetnika Jugoslavije” koja se skoro dve i po decenije održavala u našoj Galeriji,” rekla nam je autorka izložbe Jelena Knežević.

-„ Nadam se da će Kikinđani iskoristiti ovu priliku do 6. jula da pogledaju ovu izložbu ne jednom , nego više puta i da da će svako od njih pronaći nešto za sebe,” dodala je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja Kikinda.

-„ Smatram da je ova izložba vrlo značajna za naš grad zato što naši sugrađani imaju mogućnost da pogledaju radove značajnih slikara i drago mi je što smo u prilici da to omogućimo našim sugrađanima,” nadovezala se Valentina Mickovski, članica CV za kulturu i obrazovanje.

Pored slika, izložba obuhvata i skulpture uglednih vajara Nandora Glida i Tome Rosandića i primenjene umetnosti, keramike i tapiserija autora Gordane Glid i Vanje Žanko.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena