Yunet
 

Turizam

Seoski turizam – najbolji način da upoznate Rađevinu

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 16. novembar 2023. • 09:17 •

Seoski turizam – najbolji način da upoznate Rađevinu

Kako bi upoznali tradiciju i kulturno nasleđe nekog mesta turistički radnici širom planete preporučuju da se odlučite za seoski turizam. Ovaj vid turizma, kažu, osigurava da ćete se u toploj seoskoj atmosferi upoznati sa svim ukusima, običajima i tradicijom jednog naroda. Jedno od takvih zasigurno je i Rađevina, za mnoge to je kraj sa velikom dušom i prijateljskim duhom.

Da se dobar glas nadaleko čuje svedoči i naša poseta Krupnju i seoskim domaćinstvima na više lokacija – planina Jagodnja, Dobri potok, Brezovica i Bela crkva.

Planinska kuća – Mačkov kamen

Ukoliko radite u gradu gde su prisutni oterećujući zvuci automobilskih sirena i saobraćajane gužve ili radite neki po vas zamoran posao, idealno mesto za vaš odmor je Planiska kuća porodice Đurđičić koja se nalazi na nekih 10-tak kilometara od centra Krupnja.

Ušuškana između mirisnih borova, na jednom od proplanaka planine Jagodnje, nedaleko od Spomen kosturnice na Mačkovom kamenu, planinska kuća čini pravu oazu mira. Njen vlasnik, Dragan Đuričić kaže da se iz dvorišta kuće pruža pogled daleko, čak do Hidrocentrala u Obrenovcu, na reku Drinu, Sremsku Mitrovicu, a kada je vreme sunčano i vedro vidi se čak i auto – put.

Planinska kuća kapaciteta je za četiri osobe, ali mogu i šest. Ove ćete se svako jutro sigurnu buditi uz opijajuće zvuke cvrkuta ptica – kažu vlasnici, Dragan i Dragica Đuričić.

Planisnka kuća

Pored standardnih ležajeva u ponudi je i pokretni bebi krevetac što ovu kuću čini idealnom za odmor čitave porodice. U prizemlju se nalazi kuhinja sa dnevnim boravkom i kupatilom, dok se na spratu nalaze dve spavaće sobe sa manjim balkonom. Kao što je unutrašnjost objekta prijatna, ništa manje očaravajuće nije ni dvorište koje pored širine i zelenila poseduje i mini dečji park, ozidan roštilj, ležaljke i letnji bazen. Zimski period posebno je očaravajuć. Kada sneg padne i zadrži se i na putu i na granama to predstavlja prelepu prirodnu fotografiju, a domaćini svojim gostima nude na korištenje sanke i skije, dok leti imaju mogučnost upotrebe skutera.

Konak Dobri potok

Naša sledeća destinacija bio je etno kompleks Dobri potok u istoimenom krupansjkom naselju. Nalazi se na samo dva kilometra od centra grada i predstavlja spoj kulture i tradicije. U sklopu Konaka Dobri Potok nalazi se restoran, kapaciteta do 100 mesta koji je idealan za organizaciju svih vrsta proslava, kao i velika bašta restorana sa dečijim igralištem koja je okružena netaknutom prirodom. U restoranu možete probati tradicionalnu hranu koju pripremamo s ljubavlju kao i domaće proizvode iz Rađevine.

Etno kompleks nudi 50 smeštajnih jedinica koje su raspoređene u 18 individualnih kućica pod različitim imenima. Svaka kućica nosi naziv nekog rađevsko sela pa su tu mogu videti Likodra, Kostajnik, Banjvac, Vrbić, Krupanj, Kržava, Cerova i druge. One su su različitog kapaciteta (dvokrevetne, četvorokrevetne i petokrevetne) i sve su opremeljene sobom za spavanje, kupatilom, inverter klimom koja se koristi za hlađenje i grejanje kao i TV- uređajem. Takođe, u sklopu etno kompleksa postoji frizerski salon, a u toku je i izgradnja otvorenog bazena, sportskog terena, proširenja kapaciteta ali i postavljanja putokaza na pešačkoj stazi.

Kućica Dobri potok

U neposrednoj blizini konaka nalazi se i Kućica Dobri potok, koja je podjednako lepa i topla. Iako je dosta manjeg smeštajnog kapaciteta, pleni toplotom i harmonijom, a njeni vlaasnici svakog gosta, pa tako i nas, dočekali su sa tradicionalnom rađevskom trpezom. Ova kućica poseduje prelepo dvorište obogaćeno etno detaljima i mini letnjom baštom. U prizemlju objekta nalazi se kuhinja sa velikom trpezarijom, dok su na spratu ležajevi. Kako ističu vlasnici, njihov objekat najviše posećuju rumunski bajkeri, koji kad jednom osete duh Kućice Dobri potok redovno joj se i vraćaju.

Aleksandrin konak

Još jedno seosko domaćinstvo koje se odlučilo da iskoristi mere podrške Opštine Krupanj i kategorizuje svoj smeštajni kapacitet za potrebe razvoja seoskog turizma je „Aleksandrin konak“ u Beloj crkvi.

Prema rečima vlasnice konaka, Aleksandre Selukić, ova trospratna velelepna kuća nudi mogućnost boravka za 10 osoba. Tu su jedna jednokrevetna, tri dvokrevetne i jednu trokrevetnu. Svojim gostima pored smeštaja, može ponuditi i domaće organske sokove od ruže, nane i ruzmarina.

Na ideju je došla nakon boravka u gradu dugog 27 godina, a sa željom da ponovo oživi Belu crkvu koja je nekad bila jako poznata i popularna, a danas nažalost zaboravljena.

Aleksandrin konak, iako se nalazi užem centru sela, pleni velikim i prelepim dvorištem. Tu je i letnja bašta, cvetni vrtovi, vinova loza ispod koje se može i sedeti, baš kao što su nekada naše bake i deke.

Konak viteza Rađa

Milan Pantelić, vlasnik Konaka viteza Rađa

Biser Rađevine, pored svih gore navedenih objekata, je i Konak viteza Rađa u Brezovicama čiji vlasnik, Milan Pantelić, neguje i čuva od zaborava uspomenu na viteza iz doba cara Lazara. Ukoliko se odliučite da posetite Rađevinu ovaj konak nikako ne biste smeli da zaobiđete, jer tu ćete pored odlične i ukusne tradicionalne hrane, moći da degustirate neku od domaćih brendiranih rakija, ali i da od vlasnika čujete legendu o vitezu Rađu. O ovom prelepom etno konaku i samoj legendi govorićemo još, jer oni zaista i zavređuju svačiju pažnju.

Lj.Marković

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena