Yunet
 

Društvo

Sto plivača u Sremskoj Kamenici u nadmetanju za Časni krst

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. januar 2024. • 14:53 •

Sto plivača u Sremskoj Kamenici u nadmetanju za Časni krst

Dvadesetodišnja studentkinja medicine, Marija Stanić, drugu godinu za redom, prva je preplivala razdaljinu od 33 metra i tako stigla do Časnog krsta, na događaju koji se, na Bogojavljenje, tradicionalno održava na reci Dunav, u Sremskoj Kamenici.

Plivanje za časni krst, od 2014. godine, uspešno organizuju Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica, uz veliku podršku Rečne flotile Voske Srbije i novosadskog odreda Žandermerije. Nakon liturgije održane u Hramu rođenja presvete Bogorodice, osveštani ledeni krst je spušten do Dunava, nadomak stadiona „Fruškogorac“, a zatim je sa broda Rečne flotile položen u reku.

Prisutne na događaju pozdravio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, a zatim je plivačima pročitao zakletvu.

– Ovaj događaj svake godine okuplja veliki broj građana i svake godine raste broj vernika koji se prijavljuju da plivaju. Danas je plivalo 100 ljudi, među njima i četiri dame, pripadnici policije, vojske, raznih sportskih klubova, studenti, i pojedinaci, kojima je vera mnogo jača od hladne vode. Nekima je ovo prvi put da plivaju za Časni krst, a među plivačima je i čovek koji u ovoj svetkovini učestvuje 33. put. Pored Marije koja je i ove godine bila najbrža, posebno bih izdvojio najstarijeg plivača, gospodina Đorđa Žikića, koji sa svojih 80 godina pokazuje koliko mu je takva tradicija važna – izjavio je Igor Crnobarac.

Prema rečima najbrže učesnice Marije Stanić, iako je bilo veoma hladno dominantniji je bio osećaj zajedništva i uživanje u plivanju sa ostalim vernicima. Ona je istakla da je pobednik danas svako ko je ušao u Dunav, jer plivanje za časni krst predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti ovom rekom.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena