Yunet
 

Društvo

Potpisani ugovori za 24 zajednička naučnoistraživačka projekta AP Vojvodine i Republike Srpske

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. mart 2024. • 16:04 •

Potpisani ugovori za 24 zajednička naučnoistraživačka projekta AP Vojvodine i Republike Srpske

Pokrajinska vlada će ove godine finansirati 24 zajednička projekta naučnoistraživačkih organizacija iz AP Vojvodine i Republike Srpske sa ukupno 24 miliona dinara, u cilju unapređivanja regionalne saradnje u pogledu naučnih istraživanja i obrazovanja, koja predstavlja nezaobilazan faktor sveobuhvatnog razvoja, institucionalnog povezivanja, razvoja međusobnih odnosa, tradicionalnih veza i uzajamnog razumevanja.

Svečana promocija rezultata javnog konkursa za finansiranje ovih projekata i potpisivanje ugovora za odobrene projekte organizovani su danas u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević rekao je da zajednički projekti nisu samo političko pitanje, već i važno pitanje povezivanja naučnih zajednica, kao i Univerziteta u Novom Sadu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

„Ova 24 projekta su najbolji pokazatelj da smo jedinstveni upravo u nauci, kulturi i obrazovanju, a to je stoga što imamo zajedničke ciljeve“, kazao je sekretar Milošević.

Prema njegovim rečima, da bi naša naučna produkcija bila prepoznata i prihvaćena na širem prostoru, važno je da u zajedničkom regionu, unutar našeg nacionalnog korpusa, budemo po tom pitanju odgovorni i pokažemo kako vidimo budućnost visokog obrazovanja.

„Ono je, po Humboltovom pravilu, u vezi sa naukom, a da bismo razvili nauku, moramo partnerski da podstičemo jedni druge u toj misiji. To ne treba da bude samo na papiru, i posebno je bitno da se ovako srećemo, da se vode dijalozi između nastavnika sa različitih univerziteta, ali i između istraživača različitih generacija. Iz tog razloga su u ove projekte uključeni profesori, asistenti, ali i studenti. Time pokazujemo kako vidimo našu budućnost u narednim decenijama“, istakao je prof. dr Milošević.

Resorni sekretar je izrazio uverenje da će, u godinama koje dolaze, biti potvrđena visoka reputacija naših naučnih organizacija i odgovornih pojedinaca koji svoju profesionalnu budućnost i naučni kredibilitet grade upravo u uzajamnoj saradnji.

Projekti koji su ove godine podržani podeljeni su u nekoliko naučnih oblasti, među kojima dominira medicina. Prema rečima sekretara Miloševića, to pokazuje koliko je građanima oba regiona u fokusu zdravlje, jer su u pitanju projekti koji su obuhvatili realne probleme našeg zdravstva: onkološka, kardiološka oboljenja, bolesti metabolizma i reproduktivno zdravlje.

„Tu su i uvek aktuelna istraživanja iz tehničkih nauka, a posebno me raduje što je ove godine akcenat i na društevnim naukama, gde se, u okviru projekata, između ostalog, bavimo istorijom, našim nacionalnim identitetom, srpskim jezikom, ljudskim pravima. Time pokazujemo da smo se razumeli u širem spektru naših potreba, od onih za realnim privrednim sektorom, ali i poboljšanjem kvaliteta života građana kroz humanizovanje naših zajednica. Važno je da otvorimo i neka pitanja koja naizgled nisu tržišna i profitabilna, ali svedoče o tome da želimo kvalitetan život, u kojem će svaki pojedinac moći da uživa u dobrobiti nauke“, naglasio je Milošević.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske prof. dr Željko Budimir rekao je da su ovo projekti koji trebaju i Srbiji i Srpskoj, koji lociraju probleme u tehničkim, prirodnim, društvenim naukama, jačaju srpski identitet i podižu mogućnost da se bolje razumeju problemi sa obe strane Drine, te da se posmatraju kao jedinstveno pitanje.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić naglasio je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ne bi mogao da opstane bez pomoći univerziteta iz Srbije. Dodao je da se nada da će nakon realizacije ovih projekata rezultati biti objavljeni u međunarodnim časopisima koji su veoma bitni za poboljšanje pozicije na međunarodnim listama univerziteta.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radosav Gajanin zahvalio je na podršci i naglasio da je važno da iz godine u godinu raste broj projekata koje finansira Pokrajinska vlada.

U ovom projektnom ciklusu finansirano je sedam projekata iz oblasti medicinskih nauka, tri projekta iz oblasti tehničkih nauka, devet projekata iz oblasti društvenih nauka, po dva projekta iz oblasti tehnoloških i biotehničkih nauka i jedan projekat iz oblasti sportskih nauka. Ukupno 12 naučnoistraživačkih organizacija čiji je osnivač AP Vojvodina realizovaće devet projekata sa Univerzitetom u Banjoj Luci i 15 sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena