Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik i ambasador Mađarske razgovarali u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. mart 2024. • 13:01 •

Gradonačelnik i ambasador Mađarske razgovarali u Novom Sadu

Gradonačelnik i ambasador Mađarske razgovarali u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Nj.E. Jožefom Mađarom u Gradskoj kući.

Gradonačelnik Đurić mu je poželeo srdačnu dobrodošlicu, a razgovor se bazirao na osnaživanju partnerskih odnosa Grada i Ambasade. Ambasador Jožef Mađar je izrazio nameru da se razvoj tih odnosa nastavi kroz zajedničke projekte, a u skladu sa strateškim opredeljenjem Republike Srbije i Mađarske, da i dalje jačaju već čvrste susedske i prijateljske odnose.

Gradonačelnik i ambasador razgovarali su o značaju mađarske nacionalne zajednice u Novom Sadu koja ima punu podršku Grada da neguje svoj identitet i kulturu na maternjem jeziku. Ambasador je pomenuo nedavni boravak u Novom Sadu kada je uoči Dana grada prisustvovao proslavi Saveza vojvođanskih Mađara u Novosadskom pozorištu „Újvidéki Színház“, odakle je poneo veoma lepe utiske i zaključio koliko se uzajamno radi na očuvanju i unapređenju srpsko-mađarskih odnosa u gradu.

U Gradskoj kući oni su razgovarali i o značaju modernizacije, rekonstrukcije i izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta koja će doprineti bržem transportu putnika i robe i dodatno ojačati intenzivne veze dve zemlje. Pored toga, razmatrali su i povezivanje na nivou privrede, pa je tako gradonačelnik naglasio da se bliži Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu kao epicentar događaja u oblasti agrara u regionu i mesto susreta privrednika iz celog sveta na kom su dobrodošle i mađarske kompanije.

Oni su se saglasili da je kultura jedna od oblasti u kojima se uvek saradnja može dodatno unaprediti, a da je pohvalno intenzivno negovanje prijateljskih odnosa Novog Sada i Pečuja, dve Evropske prestonice kulture koje su zvanično pobratimi od 2008. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena